Studieresa till Berlin 3-4 september 2024 med fokus på skolans utomhusmiljöer

Att vi kan göra mer av många av våra skolgårdar upplever de flesta. Kvadratmeter, funktioner och kvaliteter diskuteras. Välkommen att följa med till Berlin och lära er mer om hur de under många år arbetat där. Vi träffar organisationen Grün macht Schule som utvecklar skolgårdar och verkar för mer grönska på Berlins skolgårdar. Vi lär oss hur de arbetar och vi besöker flera av de skolor de jobbar med. Vi diskuterar även kring utomhuspedagogik och hur skolans verksamhet och skolgårdar kan fungera ännu bättre ihop. Dessutom besöker vi en skola där man byggt på med nya våningar!

Vi besöker skolor, träffar organisationen Grün macht Schule, nätverkar och lär oss mer.

Ur Grün macht Schules programförklaring:

During the course of their school days, children and youth spend approximately 15,000 hours at school. This is where their future moral values and attitudes toward the environment are shaped. Berlin’s schools typically have concrete school yards with inadequate open spaces reminiscent of grey, dreary, claustrophobic courtyards. They are a perfect breeding ground for aggression, ruthlessness, and a throwaway mentality. Nature-related school grounds, on the other hand, exercise a positive influence on the pupils’ ecological and social behaviour. Through actively participating in the designing of the green spaces, children develop an emotional connection to nature. The designing of the school yard serves as a model for solving problems through democratic processes. When pupils feel comfortable in their environment, they naturally develop a desire to maintain and protect their surroundings.

Program, anmälan & deltagaravgift

Program:
Programmet är under produktion i samarbete med Grün macht Schule, och det publiceras under våren.

Programmet startar klockan 11.30 den 3 september och avslutas klockan 15.00 den 4 september.

9.25 Möjlighet att anlända med nattåg från Sverige/Stockholm
11.30 Programmet startar
11.30-13.30 Lunch och presentation av företrädare på Grün macht Schule – hur arbetar organisationen och vilka vinster kan de se av sitt arbete?
13.30-17.00  Studiebesök på två skolprojekt med utomhusmiljöerna i fokus

19.00 Gemensam middag i centrala Berlin

9.00-12.00 Studiebesök på två skolprojekt med utomhusmiljöerna i fokus
12.00-13.00 Lunch
13.00-15.00 Studiebesök på Berlin Metropolitan School – där man byggt på skolan med nya våningar
15.00 Studieresan avslutas
18.37 Möjlighet att ta nattåg till Sverige/Stockholm

Anmälan: Mejla till Magnus Anclair, magnus@byggaskola.se senast den 20 juni. Anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. (Se längst ner i kalendariet för avbokningsregler mm.) Begränsat antal platser.

Deltagaravgift för studieresan:
För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk: 6 900 kr + moms/person.
För icke medlemmar: 8 700 kr + moms/person.

Deltagaravgiften inkluderar:
• Hela programmet med studiebesök och föreläsning

• Gemensamma måltider (en middag och två luncher)
• Lokaltrafik (tunnelbana, taxi, chartrad buss mm) i samband med programmet

Boende och resa till Berlin ordnar deltagare med själva. Transporter/samlingsplats är på promenadavstånd från Berlin Hbf.

Programmet är planerat så att det går att ta tåg tur och retur Sverige/Malmö/Stockholm.

Rekommenderat boende (där bor reseledare Magnus Anclair): Hotel ROMY by AMANO. Finns inte rum där rekommenderas även ett annat hotell i närheten: Hotel AMANO Grand Central.

Om våra studiebesök

Här kommer snart information om skolorna och skolgårdarna vi ska besöka.

Katharina Heinroth Grundschule

Här kommer snart information om skolorna/skolgårdarna vi ska besöka.

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter en viktig del av Forum Bygga Skolas studieresor.

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar. Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.