skip to Main Content

Nordisk träff i Stockholm 14-15 november 2024 med erfarenhetsutbyte och studiebesök på skolor.

I planering och byggande av nya och ombyggda skolor delar vi många utmaningar i de nordiska länderna. Och vi har samtidigt mycket att lära av varandra. Välkommen att följa med på två dagar i Stockholm då vi belyser frågor kring utveckling av våra lärmiljöer och hur vi kommer att rita och bygga våra skolor framöver. Vi besöker också skolor i Stockholmsområdet. Blir träffen lyckad blir det kanske en liknande i övriga nordiska länder kommande år… 

Vi välkomnar kommuner, arkitekter, byggare och andra som är inblandade att planera, utveckla, rita och bygga förskolor och skolor från Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Vi lyssnar på presentationer, diskuterar, besöker skolor, nätverkar och lär oss mer.

Tegelhagens skola i Sollentuna

Tegelhagens skola i Sollentuna fick nya lokaler 2020. Skolan är en F-9 skola med ca 630 elever och här finns även en förskola för 100 barn. Utomhuspedagogik arbetar man aktivt med och lokalerna är planerade för mycket ljusinsläpp. Så kallade mellanrum finns runt om i skolan, både som koppling mellan skolans olika delar men även som lärmiljö. 

Program, anmälan & deltagaravgift

Program:

14 november – på Danska ambassaden i Stockholm samt möjlighet till studiebesök

8.30-11.30 OPTIONAL: Möjlighet att följa med på studiebesök till Skapaskolan i Huddinge. Gemensam buss från samlingshotellet.
11.30- registering på Danska ambassaden
12.00-13.00 Gemensam lunch
13.15-14.00 Trender i skolans lärmiljöer – presentationer av Danmark (tbc), och Mårten Sundholm, Stockholms stad
14.00-15.00 Diskussion i mindre grupper
15.00-15.30 Kaffe/fika
15.30-16.15 Hur kommer vi att rita och bygga våra kommande skolhus? – presentationer av James Dodson, SPINN arkitekter, Norge och Roope Rissanen, överarkitekt vid finska Utbildningsstyrelsen
16.15-17.15 Diskussion i mindre grupper
19.00 Gemensam middag

15 november – studiebesök

8.30 Buss hämtar i centrala Stockholm
9.00-11.00 Studiebesök på Midsommarkransens skola
11.00-12.30 Buss och lunch
12.30-14.00 Studiebesök på Tegelhagens skola i Sollentuna
14.00 Buss till tågstation för resa till Arlanda flygplats och sedan åker bussen in till Stockholm central där träffen avslutas

Anmälan: Mejla till Magnus Anclair, magnus@byggaskola.se senast den 1 oktober. Anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. (Se längst ner i kalendariet för avbokningsregler mm.)

Deltagaravgift för träffen: 3775 SEK + moms. 
Deltagaravgiften inkluderar:
• Hela programmet med studiebesök och föreläsningar

• En gemensam middag samt två luncher och fika
• Chartrad buss i samband med studiebesöken

Boende och resa till Stockholm ordnar deltagare med själva. Vi rekommenderar boende på Hotell Reisen där vi har rabatterat pris, se nedan, och varifrån buss till studiebesöken avgår.

Midsommarkransens skola

Från en gammal brandstation till en F-9 skola för 1000 elever – nu finns Midsommarkransens skola med både äldre renoverade lokaler och en ny huskropp sedan 2023. I projektet har val av färger och materal varit viktigt – både för att passa ihop med de äldre 40-talsbyggnaderna men även för att skapa lugn och ro i skolan.

Vi bor på Hotell Reisen, Skeppsbron, Gamla Stan

Deltagare på träffen får givetvis bo var man vill men på Hotell Reisen på Skeppsbron har man rabatterat pris, 1900 SEK/natt. För att ta del av rabatten måste hotellrummet bokas med en kod, senast 45 dagar innan träffen. Den koden får du när du anmäler dig till träffen. Eventuell avbokning av rummet gör du själv senast tre dagar innan första natten. Det är från detta hotell som bussen till studiebesöken avgår. 

 

Kanske är detta startskottet för en serie träffar med erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna?

Att lära sig hur man gör i sina grannländer kan vara lärorikt – och kan vi dessutom dela med oss av våra misstag är det ju ännu bättre! Om träffen i Stockholm blir lyckad – om deltagarna upplever den som givande – är ambitionen att kommande år arrangera liknande träffar även i Danmark, Norge och Finland.

Back To Top