skip to Main Content

Virtuella studiebesök, videoupptagningar från möten och seminarier samt experter som delar med sig av sin kunskap.

Välkommen till vår playkanal. Här har vi samlat vårt videomaterial, främst från Forum Bygga Skolas tidigare träffar men även från samarbetspartners.

Virtuella studiebesök

Vi producerar löpande videor där vi gör besök på nya och ibland äldre skolor. Vi går en rundvandring på skolan, ser hur man löst lärmiljöer både inne och ute och pratar med skolledare, arkitekter och beställare. 

FLORASKOLAN

Gör en rundvandring på F-9 skolan Floraskolan i Skellefteå under ca 40 minuter och lyssna på nyckelpersoner som berättar om sina mål och erfarenheter. 

HÄR HITTAR DU VIDEON PÅ SAJTEN

NAKTERHUSSKOLAN

Gör en rundvandring på F-3-skolan Nakterhusskolan i Haninge under ca 30 minuter och träffa rektor, byggare och arkitekt som berättar om sina mål och erfarenheter.

HÄR HITTAR DU VIDEON PÅ SAJTEN

KATTEGATTGYMNASIET

Gör en rundvandring på Kattegattgymnasiet i Halmstad under ca 55 minuter och lyssna på rektor, arkitekt, pedagoger och andra inblandade i projektet.

HÄR HITTAR DU VIDEON PÅ SAJTEN

ELINELUNDSKOLAN

Gör en rundvandring på F-9-skolan Elinelundskolan i Malmö under ca 30 minuter och lyssna på inbladande i projektet som berättar. 

HÄR HITTAR DU VIDEON PÅ SAJTEN

GÄRDESKOLAN

Gör en rundvandring på F-9-skolan Gärdeskolan i Sollentuna under ca 45 minuter och lyssna på rektor, arkitekt, kommunens fastighetsbolag och kommunen.

HÄR HITTAR DU VIDEON PÅ SAJTEN

EBBA BRAHESKOLAN

Gör en rundvandring på Ebba Braheskolan på Kvarnholmen i Stockholm under ca 30 minuter och lyssna på rektor, arkitekt m fl.

SUNDSTA-ÄLVKULLEGYMNASIET

Gör en rundvandring på  Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad under ca 20 minuter och lyssna på inbladande i projektet som berättar. 

SÖDERBYMALMSSKOLAN

Gör en rundvandring på  Söderbymalmsskolan i Haninge under ca 30 minuter och lyssna på bland annat intendent/bitr rektor och arkitekt. 

IGGESUNDS SKOLA

Gör en rundvandring på  Iggesunds Skola. Intervjuer med arkitekt och projektledare om ett ombyggnadsprojekt som har nya lärmiljöer och nya sätt att arbeta i fokus. ca 40 min.

BAGARTORPSSKOLAN

Gör en rundvandring på  Bagartorpsskolan i Solna som drivs av Raul Wallenbergsskolorna. Skolan är byggd av och ägs av Hemsö Fastigheter som berättar om projektet.

LINDHOLMENS TEKNISKA GYMNASIUM

En rundvandring i Lindholmens tekniska gymnasium. Videon avslutas med en längre intervju med arkitekten PerEric Person om tankarna bakom den uppmärksammade byggnaden .

Tidigare seminarier, webinarier och möten samt fakta, kunskap och fasta råd

Inspelningar från webinarier vi hållit och som du kanske missade eller vill titta på igen samt intervjuer och inspelningar med experter och andra där de delar med sig av kunskap och tips. 

Om Kvibergsskolan

Mikael Parknäs som startade Kvibergsskolan i Göteborg berättar om projektet med att utveckla skolverksamheten parallellt med skolhuset. Arena Bygga Skola 2021.

Att få med sig verksamheten

Elisabet Ingemarsson, rektor på Sjölunda skola i Lidköping  resonerar kring att utveckla skolverksamheten parallellt med skolhuset. Inspelning från Arena Bygga Skola 2021.

Om Skapaskolan i Huddinge

Christer Holger, som startade Skapaskolan i Huddinge, berättar om att prototypa lärmiljöer och att organisera en skola. Inspelning från Arena Bygga Skola 2021.

Om aktiv kostnadsstyrning

Lilly Duong och Sofi Nilsson på White berättar om hur man kan arbeta med aktiv kostnadsstyrning. Inspelning från Arena Bygga Skola 2021.

Om att bygga skola på höjden

Andrew Bartle, arkitekt från NYC, berättar om projekt i NYC där skolorna byggts ut på höjden. På engelska. Inspelning från Arena Bygga Skola 2021.

Vad ska vi med skolan till?

Johan Sandahl, lektor på Stockholms universitet, resonerar om vikten av att skolan utvecklar förmågan handlingsberedskap. Arena OnTour 2020.

Lärmiljön och pedagogen

Ann-Marie Köhrling, lärare, lärarutbildare och författare, resonerar om vilka krav vi ska ställa på skolans lokaler. Inspelat inför Arena OnTour 2020. 

Stor och trygg – går det ihop?

Cecilia Skarke, tidigare rektor på Bobergsskolan i Stockholm, om att driva en stor skola och sträva efter trygghet.  Arena OnTour 2020.

Skolans inomhusmiljö: luften

Charlotta Berggren på ByDemand  om betydelsen av god ventilation och hur vi kan uppnå det. Webinarium från mars 2021.

Skolans inomhusmiljö: akustiken

Jonas Christensson på Gyproc om god akustik i skolan och vad som krävs för det. Webinarium från mars 2021.

Skolans inomhusmiljö: belysningen

Isabel Villar på White om vikten av god belysning och olika sätt att uppnå det. Webinarium från mars 2021.

Inkludering – hur då?

Filiz Coskun på White om inkluderande lärmiljöer. Webinarium från mars 2021. 

Tillfälliga skollokaler 

När, hur och varför? Några olika perspektiv på tillfälliga skollokaler. Från webinarium 2020.

Bygga om eller bygga nytt?

Det är frågan. Peter Danestad och Caroline Ahlberg på Ulricehamns kommun gick till botten med frågan genom en livscykelanalys.

Trygga skolor – men hur? Del 1

Elisabet Ingemarsson, rektor i Lidköping berättar om en nybygd skola där trygghet varit i fokus. Samprojekt med Högskolan i Gävle.

Trygga skolor – men hur? Del 2

Karolina Lorentzi, arkitekt hos Tengbom om att skapa trygga miljöer. Samprojekt med Högskolan i Gävle.

Trygga skolor – men hur? Del 3

Sarah Søndergaard, säkerhetssamordnare Trelleborgs kommun om att planera för säkerhet. Samprojekt med Högskolan i Gävle.

Inkludering och skolhus

Åsa Rodenkirchen och Helena Friberg Ruge, båda från Sweco, går på djupet kring inkludering och konsekvenserna det får för skolmiljöer.

Människan, huset och lärandet

Frida Brismar Pålsson presenterar tre fenomen som är viktiga för att skapa skolor som är bra platser för lärande. Besök även gärna Paradis Produktion.

Planeringsprocessen för skolhus – på norska

Randi Lile, tidigare på SPINN arkitekter, ger sin syn på planeringsprocessen av skola och skolhus. Från webinarium 2021.

Planeringsprocessen i en svensk kommun

Anna McLaren, lokalstrateg i Kungsbacka kommun, ger sin syn på planeringsprocessen av skola och skolhus. Från webinarium 2021.

Bygga om och bygga nytt

Annette Broman, tidigare på Sisab och Hilde Rosell-Rivertz, tidigare NIRAS arkitekter, berättar om Enskedefältets skola och hur man både byggde om och byggde nytt. Inspelning hybridträff 2022.

Aktiv kostnadsstyrning

Adrian Knapp och Kris Adam från Arris berättar om hur man får varje krona på rätt plats genom aktiv kostnadsstyrning.

Äga eller hyra

Anna Marand från Hemsö Fastigheter visar siffror och exempel på när alternativet att hyra skollokaler kan innebära bättre ekonomi samt påminner om att det är viktigt att veta vad man jämför.

Upphandling – så funkar det

Juristen Erika Hanses på Upphandlingsmyndigheten ger en crash course i hur man ska och inte ska göra när man upphandlar skolbygge.

Elever med NPF – vad behöver de?

Professor Sven Bölte på KI och KIND om barn med NPF – vad behöver de för att fungera och må bra i skolan? Föreläsning online september 2021.

Att planera för särskola

Arkitekterna Madeleine Nordenknekt, Anette Wallin, Kristina Forsler Sjögren och Sofie Toft delar med sig av erfarenheter från olika särskoleprojekt.

Ute – det nya inne

Danska Janne Eilsø på Lekolar går på djupet om mycket som gäller skolgårdar. Föreläsningen är på engelska.

Cirkulär ekonomi och återbruk

Om återbruk av byggnader, hur återbruk av inredning och ljusarmaturer går till i praktiken samt en framtidsspaning. NCC, Recycling Partners, Sweco och Fagerhult bidrog.

Ny byggstandard för akustik

Jonas Christensson om nya krav som kommer i slutet av 2022. Anders Mellstedt om hur kraven på bra akustik implementeras när en ny skola byggs i Falkenberg.

Funktionsupphandling

Webinarium med Victoria Westergren från Upphandlingsmyndigheten samt Christian Sterner och Andreas Groth från Svensk Byggtjänst.

Planera för särskola

Webinarium med Alexander Häggström, Krook & Tjäder om erfarenheter från ett pågående projekt i Mjällby, Sölvesborgs kommun.

Ljus för lärande

En föreläsning av Jonas Kjellander på Sweco om vikten av och möjligheterna med en mer genomtänkt belysning i skolan. 

Bamba – bara en matsal?

Reflektioner kring skolrestaurangens historia, möjligheter och akustik. Anna Gathu och Marin Lindstaf på Cedervall arkitekter. Ida Cederlund på Ecophon.

Lagom med stimuli

Hur påverkas vi av olika stimuli? Vad är lagom? Inspelning från ett webinarium med bl a Niklas Singstedt, White.

Herman Hertzberger

Längre intervju med legendarisk arkitekt och pionjär inom skolarkitektur. Om allt från L-formade klassrum och trappor till att ta ansvar och gå mot strömmen.

Akustik i skolan

Vad innebär den nya ljudstandarden? Jonas Christensson om akustik och hur vi kan optimera den med naturen som utgångspunkt.

Om stimuli och ägandeskap

”Building a School for humans”. Peter Barrett (Clever Classrooms) visar hur man kan balansera mängden stimuli i lärmiljöer. (In english)

Från våra samarbetspartners

Här hittar du inspelningar från samarrangemang samt utvalda videor producerade av samarbetspartners. 

Vem äger den bästa skolan?

Inspelning av webinarium 2022 då Åsa Nordell Holmstrand och Robert Astrologo på Hemsö och Therese Alvén på Nacka kommun berättar om olika aspekter av att äga, hyra och förvalta skolhus.

Klimatresan

Inspelning från webinarium 2022 då Jonas Westerberg och Louise Wall, båda NCC, beskriver hur hållbarheten kan öka i skolhusprojekt.

Skanska om hållbarhet

Ulf Tunemar och Åse Togerö på Skanska med inriktning på skolbygge resp hållbarhet ger konkreta råd om hållbarhet och skolhus.

Vad ska en skola få kosta?

Inspelning till ett webinarium med Wästbygg. Med Magnus Björkander, Eva Thulin och Anders Berglind.

Lokaloptimering med ”Square Meter”

Webinarium med White Arkitekter om en metod som ökar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

NCC

TENGBOM

SWECO

WHITE

WÄSTBYGG

LEKOLAR

Back To Top