Alla planerade aktiviteter i datumordning (ibland med länkar till arrangemangen så du kan läsa mer).
Här hittar du även de aktiviteter som är samarrangemang med partners med flera.
Längst ner på sidan hittar du information kring rabatter för medlemmar, regler anmälningar, no show m m.
OKTOBER 2024
15 OKTOBER 2024
Vad säger forskningen – Classroom design, a tricky question?
På detta webinarium fokuserar vi på några aspekter av och metoder kring inredning av lärmiljöer – främst evidence-based design. Assistant professor Elizabeth Matthews vid The City College of New York, USA, samt Peter Lippman, PhD, arkitekt och skolhusutvecklare i Australien föreläser. De har tillsammans varit redaktörer för boken och forskningssammanställningen Creating creative places for learning (2023).
Webinariet hålls på engelska.
Under 2024 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. De hittas i kalendariet med rubriken ”Vad säger forskningen?”.
WEBINARIUM
Var och när?
15 oktober 2024 kl 13.00-14.00.
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast en timme innan till magnus@byggaskola.se
17 OKTOBER 2024
Arena Bygga Skola 2024 – om parallella budgetar,
en skola för alla sinnen och AI i våra skolhus
Den årliga heldagsträffen Arena Bygga Skola arrangeras 2024 i Malmö – där den första Arena arrangerades för sex år sedan. Fokus för föreläsningar och diskussioner kommer att vara tre viktiga – och olika – frågor: hur kan vi arbeta med parallella budgetar (SEK och CO2) i våra skolhusprojekt, hur påverkas våra sinnen av skolans miljöer och vad innebär AI för våra förskole- och skolfastigheter? Och följ gärna med på studiebesök på skolor dagen efter!
Årets Arena Bygga Skola genomförs i blackboxen på Studio Meetingpoint – vi hoppas att det kan ge en bra gemensam upplevelse!
HELDAGSTRÄFF MALMÖ
Var och när?
Den 17 oktober 2024 i på Studio Meetingpoint i centrala Malmö. Heldag mellan kl 9.30-17. Program mm hittar du via länken nedan.
Vill du anmäla dig? Anmälan är öppen fram till och med den 3 oktober. Maila in din anmälan. OBS – FULLBOKAT!
18 OKTOBER 2024
Studiebesök på Brogårdaskolan i Bjuv samt Hedda Anderssongymnasiet och Svanenskolan i Lund
Vi besöker tre skolor under dagen – Brogårdaskolan i Bjuv som nu varit igång i några år samt Hedda Anderssongymnasiet och Svanenskolan i Lund som är helt nybyggda. Vi träffar skolledare, arkitekter och byggbolag som berättar om processen samt hur skolornas lokaler fungerar ihop med verksamheten.
STUDIEBESÖK I BJUV OCH LUND
Var och när?
18 oktober 2024. Start i Malmö kl 8.00 och avslut kl 15.45 vid Lund C alternativt kl 16.00 vid Malmö C. Vi reser i chartrad buss under dagen.
Vill du anmäla dig?
Denna heldag med studiebesök är öppen för de som är deltagare på Arena Bygga Skola. Deltagaravgift: 650 kr + moms vilket inkluderar besöken, bussresa samt fika och lunch. OBS! FULLBOKAT. Frågor till magnus@byggaskola.se
22 OKTOBER 2024
Mosaik av skolor: Iggesundsskolan utanför Hudiksvall (om att renovera en 60-talsskola och samtidigt utveckla lärmiljöerna)
Många skolor i Sverige byggdes på 50-70-talen. Så även Iggesunds skola i Hudiksvalls kommun. Där pågår nu en renovering och tillbyggnad, samtidigt som man arbetar med att utveckla lärmiljöer och organisation. Hur har de gjort? Vi lär oss av deras misstag och framgångsfaktorer. Bland andra Åsa Rodenkirchen, tidigare på Sweco architects, berättar.
Under 2024 arrangerar vi ett antal sådana träffar – för att visa upp dels projekten i sig för att vi ska lära oss om de erfarenheter projekten gett men även för att visa på den mångfald av skolor vi har i vårt land.
WEBINARIUM
Var och när?
22 oktober 2024 kl 14.00-15.00. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
22-23 OKTOBER 2024
Hudiksvall och Sundsvall.
Renovering skolhus och lärmiljö, tillbyggnad och konceptförskola
Vi besöker skolor och diskuterar kring renovering och tillbyggnad skola, samt lär oss mer om ett alternativ på konceptförskola. Start i Hudiksvall där vi besöker Helenedals nybyggda förskola och Iggesundskolan som renoveras och utökas. Sedan buss till Sundsvall där vi äter gemensam middag och dagen efter besöker Skönsmons skola F-6, som både byggts ut och byggts om, med en insprängd förskola om 2 avd, samt träningsskolan Norrbackaskolan. De som vill kan även besöka den splitternya idrottshallen vid Åkersviks skola.
STUDIERESA HUDIKSVALL-SUNDSVALL
Var och när?
22-23 oktober 2024. Start i Hudiksvall kl 10.15 den 22 okt och avslut kl 14 alt 16 i Sundsvall den 23 okt.
Vill du delta endast en av dagarna går det bra!
Vill du anmäla dig?
Denna studieresa är öppet för alla intresserade. Anmäl dig senast den 14 oktober till magnus@byggaskola.se
24 OKTOBER 2024
Vi vet vad som krävs men ändå så svårt – om skolans utemiljöer
De flesta som arbetar med skolor, skolhus och stadsplanering vet idag att våra skolgårdar både behöver en viss yta och vissa kvaliteter för att erbjuda den miljö våra barn mår bra av. Ändå blir det inte alltid så – trots att kostnaden för att skapa en bra utomhusmiljö är så mycket lägre än fastigheter. Mimmi Beckman, planerare på Örebro kommuns Parkenhet, hjälper oss att förstå syftet med lekmiljö, dvs vilken betydelse leken har för barns hälsa och utveckling, samt beskriver begreppet lekvärde och får oss att fundera över det vi kallar ”lekens estetik” dvs vad i en miljö som bjuder in till lek. Vi pratar även om vikten av flexibla byggprocesser och gestaltning i anläggningsfas – så att de planerade skolgårdarna kan bli verklighet.
WEBINARIUM
Var och när?
24 oktober 2024 kl 9.00-10.30. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
24 OKTOBER 2024
Hur kan du på ett pedagogiskt sätt få veta klimatavtrycket av ditt skolprojekt?
Vill du testa att göra en enkel miljöberäkning för en skola? Och sedan få höra mer om hur man kan arbeta med detta och hitta bra material och lösningar som minskar klimatpåverkan? Välkommen då att delta på detta webinarium! Innan träffen får du göra en enkel övning via nätet. Carsten Svensson och Johan Wall från Prodikt håller i träffen.
Är du med på Arena Bygga Skola i Malmö den 17 oktober får du uppgiften förklarad för dig där. Samt alla kontaktpersoner i nätverket har fått instruktioner skickade till sig en vecka innan webinariet.
WEBINARIUM
Var och när?
24 oktober 2024 kl 11.00-12.00.
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk – ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast den 19 oktober till magnus@byggaskola.se
24 OKTOBER 2024
Skola i passivhus – erfarenheter, regelverk och möjligheter
Är passivhus en bra lösning för förskola och skola? Vilka är fördelarna mer än god inomhusmiljö och lägre energiförbrukning? Vilka misstag har gjorts i tidigare projekt (som andra nu kan undvika…)? Och måste man vara så dogmatisk eller går det att hitta sina egna lösningar? Vi lyssnar till Jonas Kjellander på Sweco som var ansvarig för Hedlunda förskola i Umeå, landets nordligaste passivhus, och Liselotte Olsson Westlund på TOL arkitekter som idag arbetar med flera passivhusprojekt.
WEBINARIUM
Var och när?
24 oktober 2024 kl 13.30-14.30.
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla intresserade – ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se
NOVEMBER 2024
6-7 NOVEMBER 2024
Renovering, omställning och utomhusmiljöer – studiebesök och samtal
Välkommen till en tvådagarsträff där vi gör studiebesök på skolor samt diskuterar. Fokus för träffen är renovering av skolor, hur vi kan göra om de skolfastigheter vi har och hur våra utomhusmiljöer ser ut och hur de kan se ut. Vi besöker även några av Göteborgs nyaste skolor och förskolor. Studiebesök på Lindholmens Tekniska Gymnasium, Sannaskolan, Torslandaskolan, Södra Ängsgårdsskolan samt en av de nya förskolorna inom programmet Äpplet.
TVÅDAGARSTRÄFF TILL GÖTEBORG MED OMNEJD
Var och när?
6-7 november 2024 heldagar i Göteborg med omnejd. Start kl 10.00 första dagen (OBS – ute på Lindholmen) och avslut kl 15.00 andra dagen.
Vill du anmäla dig?
Endast ett fåtal platser kvar. Öppet för alla intresserade. Anmälan senast den 15 oktober till Magnus Anclair. Du ordnar själv med resa till Göteborg samt boende. Deltagaravgift (där program, lokaltransport och luncher samt gemensam middag ingår): 2200 kr + moms för medlemmar i nätverket och 3200 kr + moms för övriga.
Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!
12 NOVEMBER 2024
Studiebesök på Westerlundska gymnasiet i Enköping samt Emausskolan i Västerås
Under en heldag besöker vi två skolor – det nybyggda Westerlundska gymnasiet i Enköping och den nybyggda Emausskolan i Västerås. Du kan välja att följa med på båda eller endast ett av besöken.
Westerlundska gymnasiet i Enköping öppnar höstterminen 2024 och ska erbjuda plats åt 1600 elever. Med sin placering centralt i Enköping är den tänkt att vara en plats för fler än skolans elever och personal. Exempelvis kan nämnas att skolans aula är en flexibel samlingssal för 500 personer som även ska fungera som sammanträdessal för Enköpings kommunfullmäktige. Den är också planerad att hyras ut andra tider än skoltid. Detta gäller även t ex skolans makerspace och de tre miniaulorna som finns i byggnaden. Gymnasiets storkök lagar mat till ett antal äldreboenden och förskolor, och på sommarlov och ledigheter hyrs skolan ut för övernattning vid större idrottsevenemang och cuper.
Emausskolan i Västerås är en F-6 skola där elevantalet ökar från 350 till 750 elever. De äldre delarna renoveras, det görs en tillbyggnad samt en ny idrottshall byggs – de två senare i trä. Här finns landets mest innovativa omklädningsrum. Det är även ett ambitiöst återbruksprojekt som också är del i en forskningsstudie.
Mellan de två besöken äter vi lunch tillsammans.
STUDIEBESÖK I ENKÖPING OCH VÄSTERÅS
Var och när?
Klockan 9.30-16.00 den 12 november 2024. Önskar du endast delta på ett av besöken? Då gäller 9.30-12 i Enköping och 14.00-16.00 i Västerås.
Vill du anmäla dig?
Dessa besök är öppet för alla intresserade. Dock begränsat antal platser. Ange om du deltar hela dagen eller endast på ett av besöken (samt vilket). Transport ordnas mellan de två besöken – vi samordnar med bilar. Ange om du har egen bil och plats för fler.
Deltagaravgift (oavsett antal besök): 350 kr + moms för medlemmar i nätverket, 650 kr + moms för övriga. Då ingår studiebesök och lunch.
Anmäl dig senast den 7 november till magnus@byggaskola.se
14 NOVEMBER 2024
Trender i Norden kring lärmijöutveckling och hur vi bygger våra förskole- och skolhus
Under ett seminarium lyssnar vi på spaningar från Sverige, Norge, Finland och Danmark kring trender i skolans lärmiljöer samt hur vi kommer att rita och bygga våra kommande skolhus. Vi varvar med diskussioner. Presentationer från bland annat Roope Rissanen, överarkitekt vid finska Utbildningsstyrelsen, James Dodson, SPINN arkitekter, Norge, Mårten Sundholm, Stockholms stad och Århus kommun i Danmark.
SEMINARIUM STOCKHOLM
Var och när?
Klockan 13.00-17.15 den 14 november 2024 på Danska ambassaden i Stockholm.
Vill du anmäla dig?
Detta seminarium är öppet för alla intresserade. Det genomförs inom ramen för en nordisk träff – och man kan välja att endast delta på seminariet den 14 november eller båda dagarna 14-15 november.
Ingen kostnad för att delta på endast seminariet. Anmäl dig senast den 1 november till magnus@byggaskola.se
21 NOVEMBER 2024
Vi besöker Älvdalsskolan i Älvdalen – virtuellt!
I Älvdalen slog nya Älvdalsskolan upp dörrarna 2020. Skolan är en F-9 skola och är en sammanslagning av flera olika skolor – ambitionen är att det ska vara en skola mitt i byn. Välkommen att följa med dit för att se lokalerna och höra hur arkitekt och inredningsarkitekt resonerar. (Fler virtuella besök hittar du här→.)
VIRTUELLT STUDIEBESÖK
Var och när?
21 november 2024 kl 10.00-11.00. Online
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk. För anmälan, skriv senast dagen innan till Magnus Anclair.
21 NOVEMBER 2024
Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar
Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2024 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.
Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?
Text till träffen skickas ut ca tre veckor innan träffen.
LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN
Var och när?
Datum: 21 november klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!
Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen.
26 NOVEMBER 2024
Lokalisering av skolor med hänsyn till social integration och tillgänglighet
Välkommen att ta del av resultatet i ett foi-projekt där RISE, Haninge och Skellefteå kommuner utvecklar arbetssätten för att integrera sociala värden i beslut om lokalisering av skolor. Detta görs med hjälp av fallstudier, samhällsekonomiska beräkningar av värden, s.k. Social return on investment, samt tester på verkliga planeringsfall i kommunerna. Paradigmskiften inom både skolan och stadsbyggandet har sedan 1990-talet utmanat den kommunala planeringen av skolor. En av knäckfrågorna är var nya skolor ska lokaliseras för att attrahera elever och samtidigt tillgodose krav på tillgänglighet och social integration. Lokaliseringsfrågan sammanhänger bland annat med beslut om skolstruktur och olika geografiska nivåer av fysisk planering. I en tid av snabba demografiska förändringar har vi även tvingats anpassa metoden till beslut om hur enskilda skolplatser kan lokaliseras.
Projektet finansieras av Vinnova och leds av Pia Westford, senior forskare på RISE. Läs mer på RISE hemsida!
WEBINARIUM
Var och när?
26 november 2024 kl 13.00-14.00. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för alla intresserade. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta.
28 NOVEMBER 2024
Om att bromsa in – när ekonomi och stadsplanering sätter stopp
Om många kommuner för några år sedan slet för att ordna fram tillräckligt med skolplatser är situationen nu ibland den motsatta. Satsningar på nya stadsdelar som stannar av, en vikande befolkningsprognos, lågkonjunktur och annat gör att en del förskolor och skolor där planeringen redan kommit en bit skulle behöva bromsa. Men hur gör man det på ett mjukt sätt? Så att relationer mellan och inom förvaltningar och politiken håller, och att det jobb som redan gjorts inte är ogjort när det väl tar fart igen? Hur ser erfarenheterna ut bland landets kommuner? Välkommen till ett rundabordssamtal online där vi resonerar kring dessa frågor. Vi får korta inspel från kommuner som utgångspunkt för diskussionerna.
WEBINARIUM
Var och när?
28 november 2024 kl 10.00-11.00. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta. Begränsat antal platser – ett rundabordssamtal online.
28 NOVEMBER 2024
Ätlig skolgård, skolträdgård och beredskapsodling i skolan
Hur ska vi få till verklig förändring i våra skolgårdsprojekt? Välkommen till ett webinarium där Valerie Hasler som skrivit boken ”Beredskapsodling: Preppa med egenodlade grönsaker” kommer presentera sin bok och sina tankar om beredskapsodling i skolan.
WEBINARIUM
Var och när?
28 november 2024 kl 14.00-16.00. Webinarium.
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla intresserade. Webinariet arrangeras av Nätverket för gröna och pedagogiska skolgårdar (som är med i Forum Bygga Skolas nätverk) och anmälan görs till Emma Crawley.
2025
JANUARI 2025
29 JANUARI 2025
EPD:er och nyårslöften
Vad gör man när man har som nyårslöfte att arbeta mer med hållbarhet? Vad är en EPD? Och hur kommer kraven kring EPD/miljövarudeklaration att förändras – t ex utökningen att gälla även olika aspekter av själva byggnaden? Hur kan de användas för att bättre jämföra vilken hållbarhet man får för pengarna? Man försöker lära sig mer! Välkommen till ett webinarium där vi med hjälp av Gustav Sandin på IVL försöker klargöra det aktuella läget och ger information om förändringar framåt som är bra att ha koll på.
WEBINARIUM
Var och när?
29 januari 2025 kl 13.30-14.15. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta.
FEBRUARI 2025
4 FEBRUARI 2025
Koncept för förskola och skola – bättre och billigare?
Runt om i landet har det under åren tagits fram ett antal koncept för främst förskolor men även skolor. Den största satsningen har skett inom ramen för Addas ramavtal (baserat på ett framtaget funktionsprogram). Hur har det gått? Vad har de lärt sig och vad av det tar de med sig dels i den förlängning av förskoleavtalet och dels i arbetet med att ta fram ett koncept även för grundskolor? Vi lyssnar till deras erfarenheter och tankar framåt. Bland annat deltar Amelie Gustafsson från Adda.
WEBINARIUM
Var och när?
4 februari 2025 kl 9.00-10.30. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt.
12 FEBRUARI 2025
Studiebesök på nya skolor och lärmiljö i framkant i Uppsala
Vi besöker nya Gottsundaskolan och nya Rosendal skola i Uppsala där Skolfastigheter i Uppsala samt verksamheterna visar runt och berättar. Vi besöker dessutom en läsesal på Ekonomikum, Uppsala universitet, som fått mycket uppmärksamhet för sin design och belysning.
STUDIEBESÖK I UPPSALA
Var och när?
Heldag i Uppsala mellan klockan 9.00-17.00 den 12 februari 2025. Start och avslut vid Uppsala Centralstation där buss hämtar och lämnar.
Vill du anmäla dig?
Detta besök är öppet för alla intresserade. Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar programmet, lunch och buss): 450 kr + moms för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, 750 kr + moms för övriga. Anmäl dig senast den 1 februari till magnus@byggaskola.se
13 FEBRUARI 2025
Om prognosernas konstiga värld
Hur gör man för att ha koll på antal elever i ett område, en stad, en kommun? Vad måste man tänka på? Hur kan man sedan planera för skolplatser utifrån prognoser och annat som kan påverka? Vi lyssnar till Niklas Delander på Kungälvs kommun som berättar om ett sätt att arbeta med prognoser. Och sist men inte minst får vi lära oss mer om hur tillfälliga lokaler kan kapa kortare toppar i elevantalet.
WEBINARIUM
Var och när?
13 februari 2025 kl 13.30-14.45. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
18 FEBRUARI 2025
Vad säger forskningen – om skolhus på vetenskaplig grund?
Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Programmet presenteras löpande.
Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.
WEBINARIUM
Var och när?
18 februari 2025 kl 9.00-10.00.
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se
19 FEBRUARI 2025
Om att fylla en skola med annat och om den bästa skolstorleken
Vad gör man om och när en skola inte är fullbelagd? Plombera rummen eller hitta annan hyresgäst? Vad är det bästa för ekonomin, för skolan? Är det ett tillfälle att på riktigt få till skolan mitt i byn? Vad tillåter detaljplanen? Hur får man skolverksamheten att acceptera att dela vissa lokaler? Och vad är en bra storlek på en skola? Vi får en kort genomgång av forskningsläget. Välkommen till ett webinarium där vi resonerar kring dessa frågor. Vi startar med ett exempel där man hittat en ny hyresgäst.
WEBINARIUM
Var och när?
19 februari 2025 kl 13.00-14.15. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
MARS 2025
10 MARS 2025
Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar
Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.
Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?
LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN
Var och när?
Datum: 10 mars klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!
Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.
11-12 MARS 2025
En skolas storlek, prognoser och om att planera rätt – samt om renovering, tillbyggnad och hållbarhet
Välkommen till en tvådagarsträff där vi gör studiebesök på skolor, lyssnar på föreläsning samt diskuterar. Fokus för träffen är dels dimensionering och prognoser och hur vi kan hantera toppar och dalar och dels renovering, tillbyggnad och hållbarhet. Vi träffar bland andra ansvariga på Kungsbacka för prognoser – hur arbetar de?Studiebesök på Ängsskolan i Skene, Bollebygds skola, Särlaskolan i Borås och Lindholmens Tekniska gymnasium samt Lundbyskolan i Göteborg.
TVÅDAGARSTRÄFF I GÖTEBORG MED OMNEJD
Var och när?
11-12 mars 2025 heldagar i Göteborg med omnejd. Start kl 10.30 första dagen och avslut kl 16.30 andra dagen.
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla intresserade. Anmälan senast den 20 februari till Magnus Anclair. Du ordnar själv med resa till Göteborg samt boende. Deltagaravgift (där program, lokaltransport och luncher samt gemensam middag ingår): 2400 kr + moms för medlemmar i nätverket och 3400 kr + moms för övriga.
Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!
13 MARS 2025
Nobelbergets förskola – gammalt och nytt möts
Den nya stadsdelen Nobelberget i Nacka tar form. I den gamla panncentralen ryms nu en förskola. Delar av den gamla byggnaden – inklusive skorstenen – är bevarade och nya är tillbyggda. Välkommen på ett studiebesök där vi lär oss mer om återbruk och hur gammalt och nytt i kombination kan bli bra för verksamheten. Mer information hösten 2024.
STUDIEBESÖK NACKA
Var och när?
Studiebesök med presentationer och rundvandring den 13 mars klockan 14.00-16.30.
Vill du anmäla dig? Öppet för alla intresserade. Hör av dig till Magnus Anclair senast den 2 mars. Kostnadsfritt att delta för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, övriga 400 kr + moms.
25 MARS 2025
Hjälp – vi måste evakuera!
Ibland måste elever och personal lämna en förskola eller skola. Ibland väldigt snabbt… och ibland som del i en planerad process vid t ex renoveringar. Vi får höra om några exempel och resonerar om erfarenheter att lära sig av. Bland annat – hur hanterade man evakuering från Gottsundaskolan i Uppsala där det brann? Jesper Djupström, biträdande fastighetsdirektör Uppsala kommun, berättar.
WEBINARIUM
Var och när?
25 mars 2025 kl 9.00-10.15. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt.
26 MARS 2025
En skolas entré – mer än in och ut?
Vad är en entré värd namnet? Vilka situationer ska den klara av? Vilken känsla ska de ge? Hur skapar man en entré till en skola och förskola som både är praktisk att hantera/förvalta OCH som inte innebär trängsel, som främjar relationer, får elever att känna stolthet över sin skola och som kanske även lockar till att gå ut på skolgården på rasterna? Se där en uppgift! Kring det resonerar vi och lär oss mer om på denna träff.
WEBINARIUM
Var och när?
Den 26 mars 2025 klockan 13.30-14.30. Online.
Vill du anmäla dig? Öppet för alla intresserade. Hör av dig till Magnus Anclair senast dagen innan.
APRIL 2025
1 APRIL 2025
Om svensk skolhusutveckling
Hur ser skolhusutvecklingen ut i Sverige? Sker någon förändring i hur vi vill driva undervisningen och hur lärmiljöerna ska se ut? Hur skiljer sig det åt jämfört med våra nordiska grannländer? Vi får en lägesrapport och diskuterar.
WEBINARIUM
Var och när?
1 april 2025 kl 13.30-14.30. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
3 APRIL 2025
Vad säger forskningen – om skolhus på vetenskaplig grund?
Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Programmet presenteras löpande.
Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.
WEBINARIUM
Var och när?
3 april 2025 kl 9.00-10.00.
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se
4 APRIL 2025
En skolgård på taket?!
Våra skolgårdar blir allt mindre – till viss del på grund av att tomterna är för små. Är det då en bra idé att lägga hela eller delar av skolgården på taket? Det sker på några skolor i Sverige, och i Danmark har man ganska stor erfarenhet av det. Vi får lyssna på Köpenhamns kommuns erfarenheter. Lene Nielsen, tidigare landskapsarkitekt på Köpenhamns konnun har utvärderat och hon berätttar här om resultatet.
WEBINARIUM
Var och när?
4 april 2025 kl 9.00-10.15. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
8 APRIL 2025
Mörrums nya skola – en skola helt utan korridorer
Vi åker till Mörrums nya skola på besök! Vi träffar rektor, arkitekt och andra inblandade i projektet och får en rundvandring i lokalerna. Skolan är en F-6 skola med plats för 550 elever. Hållbarhet för både bygge och de som vistas på skolan har varit ett av ledorden för projektet.
STUDIEBESÖK MÖRRUM
Var och när?
8 april kl 12.00-16.30 2025 i Mörrum, Karlshamns kommun. Lunch klockan 12.00 (föranmälan krävs), annars start klockan 13.00.
Öppet för alla intresserade. Deltagaravgift på 250 kr + moms för de som ej är med i Forum Bygga Skolas nätverk (inkluderar lunch). Anmälan senast 31 mars till magnus@byggaskola.se
9-11 APRIL 2025
Skolhusutveckling – om att få undervisning, lärmiljöer och hus att gå hand i hand.
Vi åker till Köpenhamn på studieresa! På denna resa besöker vi några av Köpenhamnsområdets nyaste skolor och samtalar med skolutvecklare kring kopplingen mellan de fysiska miljöerna, pedagogik, läroplaner och skolutveckling. Vi gör även en utflykt till Danmarks Tekniska Universitet där man under en längre period arbetat med lärmiljöutveckling.
STUDIERESA
TILL KÖPENHAMN
Var och när?
9-11 april 2025 heldagar i Köpenhamn med omnejd.
Vill du anmäla dig?
Öppet för alla intresserade. Anmälan senast den 1 april till Magnus Anclair. Du ordnar själv med resa till Köpenhamn samt boende. Se program för resan, deltagaravgift mm via länken nedan.
Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!
29 APRIL 2025
Att renovera en skola
Vi måste byta ut en matta! Hoppsan, det var visst lite mögel därunder… Många svenska skolor behöver renoveras, och de projekten vet man aldrig riktigt hur de ska sluta. Och ibland finns det detaljer som man vill (eller måste) bevara – hur görs det på bästa sätt? Välkommen till ett webinarium där vi resonerar kring dessa frågor. Vi träffar Liselotte Olsson Westlund, arkitekt och vd på Tolark samt Alina Segerström, förvaltningsområdeschef på SISAB, som båda har arbetat med flera omfattande renoveringsprojekt.
WEBINARIUM
Var och när?
29 april 2025 kl 14.30-16.00. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
MAJ 2025
6 MARS 2025
Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar
Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.
Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?
LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN
Var och när?
Datum: 6 maj klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!
Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.
13-14 MAJ 2025
Nya skolor i hjärtat av Sverige
Vi åker till Västergötland och norra Småland för att besöka några av landets nya skolor: Estrid Ericsonskolan i Hjo, Baggeboskolan och Ransberg nya skola (nominerad till Rödfärgspriset 2024) i Tibro samt Götafors nya skola i Vaggeryd (en modulskola). Vi träffar skolledare, arkitekter och byggare och hör om tankarna bakom skolorna och erfarenheter från processerna.
STUDIERESA
TILL VÄSTERGÖTLAND OCH NORRA SMÅLAND
Var och när?
Den 13-14 maj 2025. Studieresan startar i Skövde där buss hämtar och avslutas i Jönköping/Skövde (valfritt). Möjlighet finns att ta tåget till Skövde och tåg hem från Skövde/Jönköping. Se via länken nedan för program, deltagaravgift mm.
Alla intresserade är välkomna att följa med. Anmälan senast den 15 april till magnus@byggaskola.se
Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!
SEPTEMBER 2025
23 SEPTEMBER 2025
Renovera en skola och samtidigt utveckla lärmiljöerna – hur?
WEBINARIUM
Var och när?
23 september 2025 kl 9.00-10.15. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
24-26 SEPTEMBER 2025
Skolhus i kombination med en tydlig idé – studieresa till Nederländerna
Vi besöker skolor i Nederländerna och diskuterar kring idéerna bakom. Preliminärt besöker vi skolan Agora samt några av de skolor som har ritats av Herman Hertzberger. Programmet publiceras runt årsskiftet 24/25.
STUDIERESA NEDERLÄNDERNA
Var och när?
24-26 september 2025 i Nederländerna, Amsterdam med omnejd. Programmet tas fram så att det är möjligt att åka tåg.
Vill du göra en intresseanmälan?
Denna studieresa är öppen för alla intresserade. Innan programmet är klart finns möjlighet att göra en intresseanmälan – skriv till magnus@byggaskola.se
29 SEPTEMBER 2025
Belysning, akustik och färgsättning – vägval och möjligheter
Under en heldag lär vi oss mer om hur vi kan uppnå en god akustik och belysning i våra förskolor och skolor. Vi lär oss också mer om färgsättning – är grönt verkligen alltid skönt…? Föreläsningar varvas med diskussioner mellan deltagarna. Deltar du digitalt kan du välja mellan att ha diskussionerna i din egen arbets/projektgrupp eller med personer på andra platser i landet.
HELDAGSUTBILDNING IRL + ONLINE
Var och när?
29 september 2025 kl 09.30-15.30. Online samt IRL i centrala Stockholm
Vill du anmäla dig?
Denna utbildningsdag är öppen både för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk och andra. Anmäl dig senast den 5 september till magnus@byggaskola.se Begränsat antal platser för deltagande på plats. Program samt deltagaravgift presenteras våren 2025.
OKTOBER 2025
1 OKTOBER 2025
Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar
Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.
Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?
LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN
Var och när?
Datum: 1 oktober klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!
Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.
2-3 OKTOBER 2025 (prel)
Utblick Finland: lärmiljöer, stadsplanering, materialval och om att bygga i trä
Forum Bygga Skola åker till Helsingfors med omnejd. Vi besöker skolor – en som varit igång ett tag och några helt nya och får en bild av vad som utmärker de finska skolor som planeras och byggs nu. Vi besöker preliminärt Jätkääsari skola och Tuusula skola, samt det nya biblioteket i Helsingfors. Vi träffar de som ansvarar för skolor i Borgå stad och hör om deras strategiarbete och besöker deras nybyggda Eklöfska skolan.
STUDIERESA, HELSINGFORS MED OMNEJD
Var och när?
2-3 oktober 2025, Helsingfors och Borgå, Finland
För programmet, deltagaravgift mm, mer info våren 2025. Intresseanmälan till Magnus Anclair.
7 OKTOBER 2025
Vad säger forskningen – om skolhus på vetenskaplig grund?
Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Programmet presenteras löpande.
Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.
WEBINARIUM
Var och när?
7 oktober 2025 kl 9.00-10.00.
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se
16 OKTOBER 2025
Arena Bygga Skola 2025
Fokusfrågorna för 2025 års Arena Bygga Skola är hållbarhet, materialval och hur konst, rumsdesign och bildning hänger ihop. Programmet presenteras tidig vår 2025.
HELDAGSTRÄFF STOCKHOLM
Var och när?
16 oktober 2025 kl 09.00-17.00 på Posthuset i centrala Stockholm. Dagen efter studiebesök på skolor i Stockholmsområdet.
Vill du anmäla dig?
Programmet presenteras tidig vår 2025 och anmälan öppnar i samband med det. För intresseanmälan skriv till magnus@byggaskola.se
NOVEMBER 2025
4 NOVEMBER 2025
Skolhusförvaltning
WEBINARIUM
Var och när?
4 november 2025 kl 9.00-10.30. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
5 NOVEMBER 2025
Matsalen, måltiden och andra värden
Hur ser en bra skolmatsatsal ut? Hur bör den vara beskaffad? Och om vi vill att den ska erbjuda andra möjligheter än att vara matsal/bamba/restaurang – vad skulle det kunna vara och vad kräver det? Vi får ta del av några olika lösningar och får även höra om den perfekta skolmatsalen – om vi får drömma…
SEMINARIUM/WEBINARIUM
Var och när?
Den 5 november 2025 klockan 10.00-11.15. Både IRL på plats i centrala Stockholm samt möjlighet att delta digitalt. För de som deltar på plats i Stockholm finns möjlighet att följa med och äta lunch på skola direkt efteråt.
Vill du anmäla dig? Öppet för alla intresserade. Hör av dig till Magnus Anclair senast den 20 oktober.
12 NOVEMBER 2025
Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar
Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.
Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?
LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN
Var och när?
Datum: 12 november klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!
Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.
13 NOVEMBER 2025
Skolhusutveckling
WEBINARIUM
Var och när?
13 november 2025 kl 13.00-14.30. Online
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!
18-19 NOVEMBER 2025
Att ta hand om det vi har
Vi åker till Värmland och gör även en avstickare till norska Kongsvinger. Vi besöker skolor och träffar de som ansvarar för förvaltning och utveckling. Hur ser deras uppdrag ut? Hur arbetar de?
STUDIERESA TILL VÄRMLAND OCH KONGSVINGER
Var och när?
Den 18-19 november 2025. Studieresan startar och slutar i Karlstad. Program, deltagaravgift mm presenteras våren 2025.
Alla intresserade är välkomna att följa med. Anmälan senast den 11 november till magnus@byggaskola.se
Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!
DECEMBER 2025
4 DECEMBER 2025
Vad säger forskningen – om skolhus på vetenskaplig grund?
Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Programmet presenteras löpande.
Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.
WEBINARIUM
Var och när?
4 december 2025 kl 10.00-11.00.
Vill du anmäla dig?
Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se
HÖSTEN 2025 – PRELIMINÄRT
Trygga skolor – men hur? Nationellt event för erfarenhetsutbyte kring trygghet, säkerhet och design
Trygghet är ofta ett centralt ord i skola och skolhusprojekt. Forskning och erfarenhet visar att om elever och personal upplever trygghet och tillit fungerar ofta undervisning och socialt samspel. Men trygghet kan innebära flera saker och vägarna till det och andra sociala värden kan se olika ut.
Vilka är de vanligaste utmaningarna i svensk skola och i skolhusprojekt kring att uppnå trygghet och tillit? Vilka olika lösningar används och testas? Är trygghet och säkerhet olika sidor av samma mynt? Kan både hård och mjuk övervakning vara vägar till Pisa och tillit? Vilka innovativa design-, teknik- och verksamhetslösningar finns redan som stärker elevernas tillit till samhället? Och var behöver vi komma längre?
Välkommen att delta i ett nationellt event för att ta del av resultatet av det Vinnova-finansierade projektet Skapade sociala värden i skolbyggnader, SSViS, där samproduktion sker mellan behovsägare, arkitekter och lärmiljöforskare med ambitionen att producera konkreta och forskningsbaserade anvisningar och rekommendationer för stärkt socialt värdeskapande som kan användas i bygg- och förvaltningsprocesser kring skolor. Projektpartners SSViS: Huddinge kommun, Huddinge Samhällsfastigheter, Tengbom och Högskolan i Gävle.
NATIONELLT EVENT
Var och när?
Preliminärt hösten 2025, mer info kommer
Kommer att bygga på det Vinnova-finansierade projektet
Skapade sociala värden i skolbyggnader, SSViS
Vad önskar du program kring?
Välkommen att höra av dig med de frågor du ser som viktigt att lära dig mer om och höra hur andra tänker kring.
REGLER KRING ANMÄLAN, NO SHOW MM
Genom att anmäla dig till något av Forum Bygga Skolas aktiviteter så godkänner du reglerna nedan.
Vilka är välkomna på Forum Bygga Skolas träffar och arrangemang?
Verksamheten är i de flesta fall öppen för alla intresserade och i vissa fall endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet. Medlemmar är alla personer som är anställda vid någon av nätverkets medlemsorganisationer (kommuner, fristående skolhuvudmän, myndigheter, organisationer och företag).
Rabatter för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk
För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk är det antingen kostnadsfritt att delta eller så ges rabatt på deltagaravgift. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet.
Anmälan och avanmälan
Anmälan till arrangemang görs genom att skicka en e-post till Forum Bygga Skola (magnus@byggaskola.se). Vid anmälan uppge namn och e-post på de som ska delta samt faktureringsadress inkl referens för e-faktura i de fall det är en deltagaravgift.
För avanmälan vid webinarier, seminarier och studiebesök gäller att genom e-post informera om avanmälan senast 24 timmar innan arrangemangets start. I vissa fall är en anmälan bindande men platsen kan då oftast överlåtas på annan person. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet.
För avanmälan vid studieresor (det som i kalendarium/program kallas studieresa): anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. Vid avanmälan fram till fyra veckor innan avresa debiteras hälften av deltagaravgiften, därefter hela. Vid avanmälan vid sjukdom krävs läkarintyg.
Avgift för No show
Om anmäld person ej deltar i arrangemang och ingen avanmälan gjorts (se ovan) har vi rätten att fakturera en avgift för no show. Om inget annat framgår i kalendariet är avgiften 500 kr + moms. Denna avgift läggs till en eventuell anmälningsavgift.