skip to Main Content

Studieresa till Göteborg den 6-7 november 2024. Vi besöker fyra skolor och en förskola, lär oss om renovering och utveckling av befintliga skolor samt djupdyker i skolans utomhusmiljöer. Längre ner på sidan hittar du programmet och information om de olika skolorna vi besöker.

Vi behöver fortfarande bygga en del nya skolor och vi får under resan se några av Göteborgs nyaste skolor och förskolor. Samtidigt behöver vi av flera skäl bli bättre på att ta hand om och utveckla de skolor och fastigheter vi har. Och skolans utomhusmiljöer – en fråga de flesta av oss vet att vi borde göra mer. Men hur?

Vi besöker skolor, träffar skolutvecklare, nätverkar och lär oss mer.

Lindholmens Tekniska Gymnasium

När Göteborg skulle bygga sin första gymnasieskola på 25 år var ambitionerna höga. Förutom att erbjuda fina lokaler till ett tekniska gymnasium – bland annat för att visa upp de programmen och för att locka nya elevgrupper – så arbetade man mycket med möjligheter till framtida omställningar. Vad kan byggnaden vara om den inte längre ska vara en skola? Ett hotell, affärer, kontor, en fabrik? 

Program, anmälan & deltagaravgift

Program (OBS preliminärt program):

6 november:

10.00 Samling på Lindholmen
10.00-11.45 Diskussionspass bland annat kring skolans utomhusmiljöer
11.45-13.00 Lunch på Lindholmen
13.00-14.30 Studiebesök på Lindholmens Tekniska Gymnasium
14.30 Buss hämtar
15.30-17.00 Studiebesök på nya Torslandaskolan
19.00 Gemensam middag på restaurang Tavolo

7 november:
8.00 Buss hämtar
8.30-10.00 Studiebesök på nya Södra Änggårdsskolan, Internationella Engelska skolan
10.00 Buss
10.30-12.00 Studiebesök på renoverade Sannaskolan
12.00-13.30 Buss och lunch
13.30-14.30 Studiebesök på Förskolan Äpplet (tbc)
14.30 Avslutande reflektioner och buss till Centralstationen
15.30 Studieresan avslutas

Anmälan: Mejla till Magnus Anclair, magnus@byggaskola.se senast den 15 oktober. Anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. (Se längst ner i kalendariet för avbokningsregler mm.) Begränsat antal platser.

Deltagaravgift:
För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk: 2 200 kr + moms/person.
För icke medlemmar: 3 200 kr + moms/person.

Deltagaravgiften inkluderar:
• Hela programmet med studiebesök och föreläsningar

• Gemensamma måltider (middag och luncher)
• Lokaltrafik (tunnelbana, taxi, chartrad buss mm) i samband med programmet

Boende och resa till Göteborg ordnar deltagare med själva. Transporter/samlingsplats utgår från Elite Plaza Hotell på Västra Hamngatan.

Sannaskolan

Sannaskolan byggdes 1941 i funkisstil. De senaste åren har F-9-skolan renoverats och en ny idrottshall har tillkommit. Hur får man de gamla kvaliteterna att finnas kvar samtidigt som skolan moderniseras?

 

Södra Änggårdsskolan

Det senaste tillskottet bland Internationella Engelska skolans nya lokaler – den här gången med delar av utomhusmiljöerna på taket. En F-9-skola för 900 elever med idrottshall i ett nytt kvarter. Tomten är kuperad och skolan står mellan stad och land.

Torslandaskolan

I Göteborg regnar det i snitt var tredje dag… det har varit en av utgångspunkterna i projektet Torslandaskolan – en ny grundskola för 600 elever. Hur kan en skola och skolgård hantera stora vattenmängder? Hur kan en utomhusmiljö se ut som är rolig även när det regnar?

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter en viktig del av Forum Bygga Skolas studieresor.

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar. Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Back To Top