skip to Main Content

Studieresa till Finland den 9-10 oktober 2024. Vi besöker skolor, lär oss hur en finsk kommun planerar och utvecklar sina skolor och hör hur Helsingfors ska bli världens bästa stad för lärande.

En dag tillbringar vi i Borgå stad tillsammans med ansvariga för deras skolhus och skolutveckling och en dag i Helsingfors med omnejd för besök på skolor och möten. Vi bor i Helsingfors och äter gemensam middag på kvällen.

Vi besöker skolor, träffar skolutvecklare, nätverkar och lär oss mer.

Tuusula högstadium och kulturcenter

Tuusula högstadium och kulturcenter invigdes 2023 är en ny skola och samlingsplats där det utöver skola finns bibliotek, kulturskola och andra mötesplatser. Huset är byggt i trä (men en för skolor ovanlig konstruktion) och vann det finska Träpriset 2023.  

Program, anmälan & deltagaravgift

Program:

9 oktober:
10.30 Buss hämtar på Vanda flygplats (och transport ordnas även för de som kommit dagen innan alternativt med färja)
11.30-13.00 Lunch och samtal – Borgå stad berättar om hur de arbetar strategiskt med utveckling och förvaltning av sina skollokaler
13.00 Transport till Eklöfska skolan – nybyggd skola i Borgå
13.15-15.00 Studiebesök/rundvandring på Eklöfska skolan
15.00 Buss till Helsingfors
16.30-17.30 Helsingfors vision om en lärande stad: Helsinki Learns – Future Competences. Möte med Marjo Kyllönen som tagit fram visionen. Samtalet äger rum på Helsingfors nya stadsbibliotek Ode.

19.00 Gemensam middag

 

10 oktober
8.15 Promenad från samlingshotellet Lilla Robert
9.00-11.00 Studiebesök på Jätkääsari skola på Busholmen
11.00 Buss hämtar
12.00-13.00  Lunch I Monio/på väg till Tuusula
13.30-15.30 Studiebesök på Tuusula High School and cultural center
15.30 Buss till Vanda flygplats/färja, studieresan avslutas

Anmälan: Mejla till Magnus Anclair, magnus@byggaskola.se senast den 9 september. Anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. (Se längst ner i kalendariet för avbokningsregler mm.) Vi reser i en mindre grupp, begränsat antal platser.

Deltagaravgift för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk: 6 900 kr + moms/person. Pris för icke medlemmar: 8 900 kr + moms.
Deltagaravgiften inkluderar:
• Hela programmet med studiebesök och föreläsningar

• En gemensam middag samt två luncher
• Lokaltrafik (tunnelbana, taxi, chartrad buss mm) i samband med programmet

Boende och resa till Helsingfors ordnar deltagare med själva. Samlingshotellet (där reseledare Magnus Anclair bor samt varifrån buss mm utgår) är Hotel Lilla Roberts.

Programmet är planerat så att det går att resa med både färja och flyg. Beroende på när du anländer kan du behöva ordna med transfer själv, annars hämtar och lämnar buss.

Jätkäsaari grundskola

Finland fick en ny läroplan 2016. Denna skola mitt i ett gammalt hamnområde som nu utvecklas till stadsdel är den första som planerades utifrån den nya läroplanen. 

 

Eklöfska skolan

I Borgå stad – en kommun i närheten av Helsingfors – arbetar man systematiskt med sin skolhusutveckling. Vi besöker Eklöfska skolan, en av kommunens senaste tillskott. En av kommunens sju svenskspråkiga 1-6 skolor. 

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter en viktig del av Forum Bygga Skolas studieresor.

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar. Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Back To Top