skip to Main Content
Vad kan USA lära oss som planerar, bygger och driver skola i Sverige?
Följ med på studieresa till New York City
med omnejd 9-12 april 2019.

Idag när vi behöver bygga fler skolor än på länge i Sverige finns det all anledning att lära av hur andra tänker och gör. Följ med över Atlanten för att besöka skolor, träffa amerikanska skolutvecklare, forskare och arkitekter. Vad kan vi i Sverige lära oss av deras erfarenheter? Vilka lösningar är värda att ta med hem?


Fokus på resan: Hur planerar och designar man skolor i NYC idag? Vad har man lärt sig av sina existerande skolor? Vilken bredd finns i synen på utbildning och skolhus? Hur kan flera mindre skolor samsas i samma lokaler och samnyttja resurser?

Att knyta kontakter, höra hur andra resonerar och få en massa intryck är alltid en viktig ingrediens i studieresor med Forum Bygga Skola. Antal deltagare på resan är begränsat för att skapa förutsättningar för bra samtal.


Programmet, pris och anmälan

Program:

8 april: ankomst till NYC sent på kvällen (alternativ ankomst den 9 april)

9 april: egen tid under dagen (eller ankomst med flyg under tisdagen). 17.00 Välkomstmöte – vi går kort igenom programmet för resan och samtalar med Andrew Bartle, arkitekt som driver ABA studios och som har ritat många skolor i NY. Plats: ABA studios, ca 5 minuters promenad från hotellet. 19.00 Gemensam middag.

10 april: Lessons Learned. Under dagen besöker vi tre skolor: The Gateway School, Gaynor School och the Metropolitan Montessori School. Därefter möte med American Institute of Architects, där vi diskuterar vad de lärt sig av de skolor som varit i drift ett tag i NYC. Hur har de utvecklats socialt, kulturellt och fysiskt? Möjlighet för några i gruppen att presentera egna case och diskutera med de amerikanska arkitekterna. Kväll på egen hand, möjlighet att äta middag gemensamt.

11 april: Alternative Learning Programs. Under dagen besöker vi the Theatre Arts Production Company School i the Bronx, the AltSchool NYC och Stuyvesant High School. På kvällen deltar vi på ett evenemang på City University if New York (med bland andra Dr. Elizabeth Mathews, Dr. Marta Gutman och Dr. Maryann Sorensen Allacci). Syftet med dagen är att titta på och diskutera olika sätt att se på utbildning och skolhuset. Gemensam middag.

12 april: Learning from the New York City School Construction Authority. På förmiddagen besök på och möte med NYC School Construction Authority. Hur designar och bygger de skolor? På eftermiddagen besöker vi den nybyggda Art and design high school som är en del av en stor byggnad med andra verksamheter, inklusive fler skolor. Dagen och programmet avslutas ca klockan 15.30. Hemresa eller egen helg i USA.

Anmälan:

Anmälan är nu öppen. Anmälan sker till Magnus Anclair.

Vi välkomnar att resa fler än en person från samma kommun/skolhuvudman/företag – det ger större effekt på hemmaplan!

Anmälan är bindande, men plats kan överlåtas på annan person mot avgift för namnändring på flyget.

Pris, flygtider mm:

Program, flyg och boende erbjuds som ett paket. Observera att det här angivna priset kan ändras beroende på när du bokar din resa p g a ändrade flygpriser.

Deltagaravgift: 28 600 kr + moms. För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk 5% rabatt.

I deltagaravgiften ingår:
• Fyra nätter på Hotell Hayden i dubbelrum
• Flyg t o r Arlanda – JFK
• Handbagage & bagage att checka in
• Flygskatter
• Två gemensamma luncher
• Två gemensamma middagar
• Turistskatt hotellet
• Lokalresor (varje deltagare får ett laddat reskort motsvarande 500 SEK för kollektivtrafik)
• Hela programmet med studiebesök, möten och workshops
• Avgifter för studiebesök, möten och guide (exklusive ev extraprogram den 9 april)
• Förträff med Peter Lippman den 17 oktober i Stockholm
• Resegaranti är ställd till Kammarkollegiet genom Europaweekend resebyrå
Eventuellt avbeställningsskydd kostar 5% av resans pris (Gouda Reseförsäkringar)
Tillägg enkelrum fyra nätter: 3840 kr
Priset anges exklusive moms.

Flygtider för det angivna priset (flyg med Norweigan Arlanda-JFK):
Utresa måndag 8 april kl. 17.55-21.30
Hemresa fredag 12 april kl. 23.30-11.50+1 (ankomst 13 april)

Vill du vara längre eller kortare tid i USA? Det finns möjlighet att flyga dit eller hem vid andra tidpunkter. Låt oss veta så tar vi fram förslag på flyg.


Sagt om en av Forum Bygga Skolas tidigare studieresor, Danmark maj 2018:

-Jag tycker att det var en fantastisk resa med alla intressanta studiebesök och föreläsningar. Lärorikt att få besöka skolor. Det blev som en gruppresa med stort erfarenhetsutbyte. 

-Programmet var intensivt och varierat. Samtliga studiebesök var givande. Intressant och hur det skapas förutsättningar för lärande via den fysiska miljön. Många bra och goda samtal under resans gång. Givande att få nya kontakter.

Dagliga samtal mellan resans deltagare och med de vi möter
– hur kan det vi ser hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar.

Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Hotellet vi bor på är Hotel Hayden. Det är ett trevligt fyrstjärnigt hotell som ligger tio minuters promenad från Madison Square Garden och bara några minuters promenad från ABA Studio där delar av programmet äger rum. Det finns en modernt inredd restaurang samt två barer/lounger varav ena är på taket med en fantastisk utsikt över staden. Rummen har bekvämligheter som platt-tv med premiumkanaler, te-/kaffebryggare, minibar och värdeförvaringsskåp.

Begränsat antal platser. Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 15 personer.

Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola.

Guide med på resan är Peter Lippman, amerikansk arkitekt och skolutvecklare som har ritat och utvecklat ett antal skolor i NYC. Peter är nu bosatt i Australien och arbetar med ett antal svenska kommuner med skolprojekt.

Möjlighet till gemensamma middagar på kvällarna – för att smälta intrycken tillsammans, knyta kontakter och ha trevligt! Två middagar ingår i resans pris.


Läs kort referat med bilder från en av Forum Bygga Skolas tidigare studieresor – till Tokyo. Arkitekt Åsa Machado på Origo arkitekter deltog och skrev. Läs här!


Back To Top