skip to Main Content

Widénska Gymnasiet, Västerås

Hemsö fick i uppdrag att uppföra Widénska gymnasiet av Västerås Stad. Gymnasieskolan började byggas i augusti 2017 och stod klar i december 2018. Den nya gymnasieskolan är ett idrottscollege och kombinerar idrott och studier. Gymnasieskolan ligger strategiskt med närhet till både hockeyhall och fotbollsplaner samt en rad kunskapsbyggnader, till exempel Mälardalens högskolas campus, som Hemsö också äger, och stadsbiblioteket. Skolan har plats för cirka 500 elever och en uthyrningsbar yta på cirka 5 200 kvadratmeter. Hemsö har tecknat ett hyresavtal på 15 år med Västerås Stad.

–  Det känns jättekul att skolan är klar och att vi lyckades hålla både tidplan och budget. Det är en arkitektoniskt mycket vacker skola och hyresgästen är nöjd, säger projektledare David Magnusson, på Hemsö.

Den nya byggnaden har formen av en kvadrat med tre våningsplan. Tack vare den kompakta byggnadsformen skapas närhet mellan alla delar av verksamheten. På gatuplanet finns en inre gata som fungerar som en mötesplats med ett café. På plan två och tre har sittplatser skapats för umgänge och studier på broar och balkonger. Ljusa färger och naturmaterial ger ett välkomnande och hållbart intryck. I lokalerna finns bland annat gym, löparbana och testcenter. Skolan öppnade i januari 2019 och är den första pbtq-certifierade gymnasieskolan i Sverige. Det har blivit en fantastisk gymnasieskola med högt ställda krav.  Entreprenaden var en totalentreprenad.

Trönninge skola

Skolformat: F-9, tillagningskök för 1200 portioner/dag
Entreprenadform: Totalentreprenad med partnering
Beställare: Varbergs Fastighets AB
Ort: Varberg
Yta: 9100 kvm skola, 9500 kvm idrottscentrum
Budget: ca 340 mkr
Projektstart: 2014
Färdigbyggt: 2017
Antal elever: 800
Arkitekt: Fredblad Arkitekter
byggdialog.se
anna.rhodin@byggdialog.se
Varbergfastighets.se

Hör av er till de som varit inblandade för att få höra mer om olika aspekter av projektet:
Archus→
Hemsö→

Back To Top