Att bygga stort och samtidigt tänka rätt – vad kan vi lära av världens största stad?
Tokyo med omnejd den 3-8 februari 2018.
Skolor, samhällsfastigheter, stadsplanering, många människor och lite yta – hur kan man få det att gå ihop?
I Tokyo – världens största stad – har man lång erfarenhet av att bygga stort på liten yta. Ta till exempel förskolan Fuji Kindergarten med 600 elever som vi besöker under studieresan. Vad kan vi i Sverige lära oss av deras erfarenheter? Vilka lösningar är värda att ta med hem? Även i vårt till synes folktomma land har ett antal kommuner svårt att hitta mark till sina skolprojekt.
Men det är inte endast med skolor man varit tvungen att vara innovativ i Tokyo. Även andra samhällsfastigheter och infrastrukturlösningar påverkas.
Samtidigt är Tokyo en stad där gammalt blandas med nytt, och mycket spännande finns att se och upptäcka.
Välkommen att följa med på en studieresa till Tokyo och Japan i februari 2018 med fokus på hur skola och andra samhällsfastigheter kan planeras och byggas i tät stadsmiljö.
Ur programmet:
Programmet är preliminärt och uppdateras löpande.
2 februari:
14.10 Flyg till Tokyo via Helsingfors med Finnair (andra flygtider också möjliga, se nedan).
3 februari:
10.00 Ankomst Tokyo flygplats.
Egen tid alternativt guidad tur i Tokyo.
På kvällen välkomstmöte och drink i Mori Tower med utsikt över Tokyo och därefter gemensam middag (ingår i resans pris).
4 februari:
Arkitektur och stadsplanering i Japan – en introduktion av vår guide arkitekten Oliver Pershav.
Vi besöker sedan området Omotesando, två stopp från Shinjuku, där vi besöker museet Nezu av Kengo Kuma. Museet har en fin trädgård vi besöker. I området tittar vi även på shoppingbyggnader av SANAA, Herzog & de Meuron, OMA, Toyo Ito och många andra kända namn.
Som en pendang till det moderna tittar vi på det berömda traditionella templet Meiji-Jingu.
Det finns ett antal gallerier runt om centrala Tokyo som är speciellt inriktade på arkitektur: Gallery MA (i Omotesando), Lixil Gallery (i Ginza), och GA Gallery (norr om Omotesando). Under dagen besöker vi Gallery MA.
Gemensam middag för de som önskar.
5 februari:
Besök och workshop på KAIT workshop i Kanagawa av Junya Ishigami. En spännande designstudio för studenter på Kanagawa Institute of Technology – en dröm för många att arbeta i!
Vi besöker Shibuya station – världens mest trafikerade tågstation. Vi försöker ta oss över det berömda Scramble-övergångsstället (som alla som sett filmen Lost in Translation känner till…)
Gemensam middag för de som önskar. Kanske åker vi upp till den skybar där flera av scenerna i Lost in translation spelades in – bara 15 minuters promenad från hotellet!
6 februari:
På förmiddagen besök på Fuji Kindergarten tillsammans med guide från Tezuka Architects som ritat skolan. 600 elever i en rund byggnad full av aktiviteter och rörelse. Hur ritar och organisar man så att det inte blir kaos? Läs mer! Se arkitekten Takaharu Tezuka:s TedTalk om skolan!
På eftermiddagen besöker vi Chigasaki Church/Kindergarten, även det tillsammans med guide från Tezuka Architects. Läs mer! Och mer!
Vi avslutar dagen med ett besök i Shorinji Temple (Tokyo), även det med guide från Tezuka Architects.
Gemensam middag (ingår i resans pris).
7 februari:
Besök på AN Kindergarten med guide från Hibino Sekkei arkitekter. Efter lunch besök och samtal på Hibino Sekkeis kontor. De är specialiserade på att designa förskolor och skolor.
På eftermiddagen gör vi ett besök Svenska ambassaden i Tokyo för ett möte med ansvarig för vetenskap och innovation för att höra deras syn på utvecklingen i Japan med speciellt fokus på utbildning och stadsplanering.
På väg tillbaka till hotellet besök i Shinjuku Gyoen, ett större parkområde med både en japansk, engelsk och fransk del.
Gemensam middag för de som önskar med besök i området Kabukicho som ligger inom gångavstånd från vårt hotell. Detta är något av ett ”red light district” med mängder av skumma barer, viss prostitution, smutsigt, rökigt. Flera kända arkitekter har byggt där, särskilt japanska men även utländska. Med sin brokiga mix av kitsch och stil är Kabukicho en bra pendang till allt det cleana, fina och minimalistiska man ofta ser i Japan.
8 februari:
Egen tid i Tokyo eller åka på dagstur? Kanske någon av dessa tre utflykter?
1: Kamakura, söder om Tokyo/Yokohama. Där hittar du en jättebuddha, traditionella tempel, och en annorlunda sjömiljö med utsikt till Mt. Fuji. 2: Kawagoe, som också kallas ”Lilla Edo”. Här finns mycket av den gamla traditionella bebyggelsen kvar som rivits för länge sedan i Tokyo, och har en genuin atmosfär. 3: Nikko, nor om Tokyo, där mer av den traditionella kulturen finns, och mycket natur.
Utöver detta finns såklart massor av andra platser att besöka. Kanske det nya Sumida Hokusai Museum av den kända kvinnliga arkitekten Kazuyo Sejima (ena delen av studion SANAA)? Läs mer här!
9 februari:
Hemresa (eller egen tid i Japan).
Dagliga samtal mellan resans deltagare och våra guider
– hur kan det vi ser hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?
Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och kunskap om hur processen att planera skola eller annan samhällsfastighet kan se ut, och då i relation till det omkringliggande samhället och staden. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar.
Studieresan vänder sig till dig som är intresserad av arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga och renovera skolor eller andra samhällsfastigheter.
Datum: 2-9 februari 2018. Flyg från Arlanda med Finnair. Möjlighet finns att boka anslutningsflyg samt alternativa flygtider.
Lokalresor: merparten av resorna i Tokyo gör vi med tunnelbana eller lokaltåg. Ett reskort för lokaltrafiken ingår i resans pris (se under Pris). Vid några tillfällen reser vi i chartrad buss vilket ingår ingår i resans pris.
Begränsat antal platser. Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 15 personer.
Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola som denna studieresa är en del av.
Guider på resan: under några dagar vägleds vi av den svenske arkitekten Oliver Pershav. Oliver arbetar på det internationellt prisbelönade japanska kontoret Hiroyuki Ito Architects som handläggande arkitekt med projekt i Japan och i Kina. Han har examen från Lunds Tekniska Högskola samt från AA School of Architecture i London, med prisbelönad examen 2015. Bor och arbetar i Tokyo sedan hösten 2015.
På några av studiebesöken har vi guide från Tezuka Architects, ett japanska arkitektkontor som bl a ritat Fuji Kindergarten.
Citadines Shinjuku Tokyo är vårt hotell. Ett bekvämt hotell med bra läge några minuters promenad från Shinjuku-stationen där till exempel Yamanote-linjen går i en ring kring de viktigaste områdena i Tokyo och stationen är stommen i infrastrukturen för tåglinjer ovan jord. Bered er på att åka mycket tåg i Japan…
Läs mer om hotellet här!
Måltider: varje kväll finns möjlighet att äta middag tillsammans och två kvällar ingår det i resans pris. I övrigt ingår frukost alla dagar. Övriga måltider betalar deltagarna själva.
Få platser. Hög kvalitet.
Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 15 personer. Förutom studiebesök kommer vi att träffa arkitekter och människor som arbetar med skolutveckling och stadsplanering. För att de samtalen ska bli så givande och djupa som möjligt vill vi inte vara för många. Först till kvarn…
Flyg
Flygtider från Stockholm Arlanda med Finnair till Tokyo: Utresa fre 2 februari kl. 14.10. Ankomst den 3 februari klockan 10.00. Hemresa fre 9 februari kl. 11.55. Ankomst Arlanda samma dag kl. 16.10
Alternativa flygtider
Det går att resa andra tider än de som anges ovan. Hör av dig med dina önskemål så tar vi fram alternativ. Andra flygtider kan påverka resans totala pris.
Anmälan
sker till Magnus Anclair via e-post. Magnus.anclair@byggaskola.se. Begränsat antal platser. Vid eventuella frågor, ring eller e-posta!
Pris 29 500:-/person inklusive:
• Flyg t/r från Stockholm Arlanda (via Helsingfors) med Finnair
• Del i dubbelrum sex nätter på Citadines Shinjuku Tokyo
• Frukost alla dagar
• Gemensam middag två kvällar
• Handbagage & bagage att checka in
• Flygskatter
• Lokalresor i Tokyo (alla deltagare får ett sk Pasmo-kort laddat med 2000 yen)
• Transferbuss t o r flygplatsen
• Chartrad buss vid några av studiebesöken
• Avgifter studiebesök, möten och guider
Resegaranti är ställd till Kammarkollegiet genom Europaweekend resebyrå
Enkelrumstillägg kostar 4350:-/person för sex nätter. Eventuellt avbeställningsskydd kostar 5% av resans pris (Gouda Reseförsäkringar)
Observera att totalpriset ovan är baserat på flygpriset per den 6 januari. Priset kan förändras beroende på när anmälan görs.
Lästips.
Tidningen The Guardian har i en serie artiklar listat ”Top-10” av olika slag. Här kan ni se deras lista på spännande arkitektur i Tokyo.
Go Tokyo har listat några intressanta platser med modern arkitektur och stadsplanering i Tokyo. Läs här!
En reseberättelse kring Tokyo och arkitektur hittar du här!