Studieresa Århus, Danmark

Skolans lärmiljöer, rörelse, akustik och vad vi kan lära från andra sidan sundet
Följ med på studieresa till Århus i Danmark 6-8 oktober 2021

Danmark har länge setts som ett föregångsland när det gäller skolhusarkitektur. Idag när vi behöver bygga fler skolor än på länge i Sverige finns det alla anledning att lära av hur andra tänker och gör. Följ med över sundet för att besöka skolor, träffa danska skolutvecklare och diskutera. Särskilt fokus på resan är skolans lärmiljöer, rörelse och hälsa, akustik och dansk skolhusdesign.

Programmet, pris och anmälan

Preliminärt program:

(Programmet uppdaterat den 18 juni. Med reservation för eventuella förändringar!)

6 oktober:
14.30 Studiebesök på Langenæs Børneunivers (förskola) – vi träffar verksamheten och arkitekter från Pluskontoret arkitekter
16.30 Skola och stadsbyggnad – hur staden prioriterar placeringen, tomterna etc. samt hur beställarorganisationen (utbildningsförvaltning, stadsbyggnadsförvaltning, strategiska planering etc.) arbetar. Vi träffar Christoffer Vengsgaard, Aarhus Kommune, Børn og Unge
18.00 Incheckning på Hotell Helnan Marselis
19.00 Gemensam middag på restaurang

7 oktober:
8.45 Lämnar vi hotellet
9.30 Studiebesök på Skovbakkeskolen i Odder. Vi träffar verksamheten och arkitekter från CEBRA arkitekter
12.00 Vi äter lunch på Bådcafé i hamnen i Århus
13.30 Akustik och inomhusklimat i danska skolor – i Troldtekts showroom
14.30 Vi träffar även Danskt Centrum för Undervisningsmiljöer, DCUM, och hör dem berätta om utvecklingen av skolhus och lärmiljöer i Danmark
15.30-17.00 Studiebesök på Søndervangsskolen i Viby
19.00 Gemensam middag på restaurang Domestic

8 oktober:
9.00 Vi lämnar hotellet
9.30 Studiebesök på Frederiksbjerg Skole (även besök på en förskola som är integrerad i skolan)
11.00 Studiebesök på Katrinebjergskolen
12.30 Gemensam lunch på Restaurant Kohalen – klassisk dansk smørebrød!
Därefter avslutas studieresan. (Direktflyg till Arlanda går kl 14.35.)

OBSERVERA att vi givetvis förhåller oss till rekommendationer och möjligheter att resa gällande pandemin och att anmälan inte är bindande om det pga det ej går att genomföra resan.

Deltagaravgift:

I grundpriset ingår ingen resa t o r Danmark. Antingen ordnar man med sin egen resa till Danmark eller så kan vi hjälpa till med det. Varför inte ta tåget åtminstone en av vägarna?!

I deltagaravgiften ingår:
• Hela programmet med studiebesök mm
• Två nätter på hotell i enkelrum med frukost
• Gemensamma luncher och middagar
• EU-moms
• Lokalresor med chartrad buss till studiebesöken i Århus

Deltagaravgift: 11 000 kr + moms för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, övriga 13 000 kr + moms.

Önskar du hjälp med att boka din resa? Hör då av dig. Vill du komma tidigare eller stanna kvar i Danmark över helgen kan du få hjälp att boka ytterligare hotellnätter.

Anmälan: sker till Magnus Anclair via e-post. Magnus.anclair@byggaskola.se. Vid eventuella frågor, ring eller e-posta!

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter en viktig del av Forum Bygga Skolas studieresor.
Hur kan det vi ser hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar.

Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola. Resan genomförs i samarbete med Troldtekt.

Gemensamma middagar båda kvällarna – för att smälta intrycken tillsammans, knyta kontakter och ha trevligt!