skip to Main Content
Vad kan Danmark lära oss?
Följ med på studieresa till Köpenhamn
med omnejd 30 maj-1 juni 2018.

Danmark har länge setts som ett föregångsland när det gäller skolhusarkitektur. Idag när vi behöver bygga fler skolor än på länge i Sverige finns det alla anledning att lära av hur andra tänker och gör. Följ med över sundet för att besöka skolor, träffa danska skolutvecklare och diskutera. Vad kan vi i Sverige lära oss av deras erfarenheter? Vilka lösningar är värda att ta med hem?


Hur ska ett klassrum se ut?
Hur använder vi ytorna på smartaste sätt?

Att knyta kontakter, höra hur andra resonerar och få en massa intryck är alltid en viktig ingrediens i studieresor med Forum Bygga Skola. På denna resa tittar vi dessutom lite extra på två viktiga frågor: Vad menar vi när vi säger klassrum och lärmiljö? Hur kan vi tänka annorlunda? Och hur kan vi planera ytor i skolor – ute som inne – på ett effektivt sätt?


Programmet, pris och anmälan

Program:

30 maj:

Studiebesök på Copenhagen International School, Nordhavn i Köpenhamn.

Studiebesök på Hellerup Skole, Gentofta.

Möte med DCUM, Dansk center för undervisningsmiljö – om trender och tankar i Danmark kring lärmiljöer och att planera nya skolor.

Gemensam middag (ingår i resans pris).

31 maj:

Studiebesök på Skolen i Sydhavnen, Köpenhamn.

Studiebesök på Danmarks Tekniska Universitet, DTU, som nu bygger om för helt nya lärmiljöer – miljöer som skolan kan lära av.

Möte och samtal med Gitte Andersen på Signal som har skrivit boken Kloka kvadratmeter. Hur kan vi tänka smart kring hur vi ska använda skolans ytor?

Gemensam middag för de som önskar eller kvällen på egen hand.

1 juni:

Studiebesök på Høsterkøb Skole, norr om Köpenhamn.

Vi genomför en workshop – Learning space design lab –  under ledning av Autens, en av Danmarks ledande organisationer för skolutveckling. Fokus för workshopen är att diskutera kring klassrumsbegreppet och hur olika tolkningar påverkar skolans undervisning, organisation och design.

Läs mer om Learning space design lab: Learning Space Design Lab Flyer

Avslutande lunch och besök på muséet Louisiana norr om Köpenhamn.

Hålltider mm för resan:
Programmet startar klockan 12.00 den 30 maj i Nordhavn, Köpenhamn, och avslutas kl 15.30 den 1 juni på muséet Louisiana. Därifrån går sedan buss till centrala Köpenhamn och Kastrup för de som flyger hem.

Deltagaravgift: Två alternativ erbjuds. Ett där flyg Arlanda-Köpenhamn ingår och ett där man ordnar med sin egen resa till Danmark.

I båda alternativen ingår:
• Två nätter på Hotell Axel Guldsmeden
• Frukost två dagar
• Gemensam middag den 30/5
• EU-moms
• Lokalresor med chartrad buss till några av studiebesöken
• Workshop Learning space design lab
• Avgifter för studiebesök, möten och guide
• Resegaranti är ställd till Kammarkollegiet genom Europaweekend resebyrå
Eventuellt avbeställningsskydd kostar 5% av resans pris (Gouda Reseförsäkringar)

Deltagaravgift utan resa t o r Köpenhamn: 10 950 kr + moms/person med del i dubbelrum, 12 400 kr + moms/person med enkelrum

Deltagaravgift med flyg: ca 13 900 kr + moms/person med del i dubbelrum, ca 15 900 kr + moms/person med enkelrum. (Observera att flygpriset kan ändras beroende på när bokningen görs.) Då ingår även:
• Flyg t o r Arlanda-Köpenhamn: t ex ditresa den 30 maj klockan 8.10 med ankomst klockan 9.20. Hemresa t ex den 1 juni klockan 17.05 med ankomst klockan 18.25.
• Handbagage & bagage att checka in
• Flygskatter

Önskar du komma tidigare eller stanna kvar i Köpenhamn över helgen kan du få hjälp att boka ytterligare hotellnätter. Du kan även få hjälp att boka din resa om du vill resa andra tider än det som erbjuds i paketet ovan. Hör då av dig.

Anmälan: sker till Magnus Anclair via e-post. Magnus.anclair@byggaskola.se. Vid eventuella frågor, ring eller e-posta! Observera att anmälan är bindande. Plats kan överlåtas på annan person (eventuell avgift för byte av namn på flygbiljett).

OBS! Resan är fullbokad.



Dagliga samtal mellan resans deltagare och med de vi möter
– hur kan det vi ser hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar.

Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Begränsat antal platser. Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 20 personer.

Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola.

Hotellet vi bor på är Axel Guldsmeden mitt i centrala Köpenhamn. Promenadavstånd till Centralstationen.

Möjlighet till gemensamma middagar båda kvällarna – för att smälta intrycken tillsammans, knyta kontakter och ha trevligt!


Få platser. Hög kvalitet.

Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 20 personer. Förutom studiebesök kommer vi att träffa arkitekter och människor som arbetar med skolutveckling och stadsplanering. För att de samtalen ska bli så givande och djupa som möjligt vill vi inte vara för många.



Lästips inför resan!

Rektorn på Skolen i Sydhavnen reflekterar över att starta en ny skola – läs här.

Grundskolläraren Mia Kämpe om klassrumsmöblering efter elevers behov – läs här.


Back To Top