Arena Bygga Skola 2021

Arena Bygga Skola – Sveriges mötesplats för alla oss som skapar framtidens skola och skolhus


Välkommen till en heldag den 14 oktober i Posthuset i centrala Stockholm! I programmet: några angelägna frågor i fokus för oss som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga och driva skolhus. Och vi avslutar med ett mingel för nätverkande.

Sverige har ett fortsatt stort behov både att bygga nya skolor och att se över våra befintliga skolor. Parallellt med det finns all anledning att utveckla våra lärmiljöer och hur vi organiserar skolan på bästa sätt. I den bästa av världar sker dessa två saker samtidigt – skolutveckling och skolhusutveckling. Men varför är det så svårt?

Att investera i en ny eller ombyggd skola kostar. Frågan är hur mycket det ska kosta. Finns det är lägsta gräns och vad kan vi vinna på att satsa extra allt?

Dessutom får vi lära oss om hur skolor byggs på höjden i NYC.

Välkommen till Arena Bygga Skola för att diskutera och lära dig mer – allt för att ha ordentligt på fötterna i era skolhusprojekt. Och glöm inte: Det handlar inte bara om att bygga ett skolhus. Utan om att bygga skola.


Vi lyssnar på föreläsare, lär oss om andras erfarenheter, samtalar och utvecklar.

Programmet

8.30-9.30 Registrering och kaffe

9.30-9.45 Välkommen! Dagens program och upplägg presenteras av moderator Magnus Anclair, Forum Bygga Skola.

9.45-11.15 Ett steg bakåt, två steg framåt. Varför är det så svårt att driva skolutveckling och skolhusutveckling parallellt? Vi lyssnar på några av de exempel som finns i Sverige där man arbetat med skolutveckling samtidigt som man utvecklar skolhusets utformning. Vi diskuterar kring varför det är så svårt. Vilka misstag har man gjort i de projekt där ambitionen funnits och vad kan vi lära av dem? Hur förändrar man en skolas kultur och sätt att arbeta? Vilka erfarenheter är bra att ta med sig i kommande skolprojekt? Föreläsningar och samtal med bland andra Mikael Parknäs som startade Kvibergsskolan i Göteborg (driver nu Hållbar skola nu), Elisabet Ingemarsson, rektor på Sjölunda skola och Otterstad skola i Lidköpings kommun samt Christer Holger som startade Skapaskolan i Huddinge (nu verksam på Sveafastigheter Bilda). Vi samtalar även i mindre grupper, delar tankar och erfarenheter.

11.15-12.00 Vad ska en skola kosta? Och hur håller vi budget…? Hur kan man arbeta med aktiv kostnadsstyrning? Vi får en presentation av hur man arbetat med aktiv kostnadsstyrning i arbetet med Westerlundska gymnasiet i Enköping. Lyckades man hålla budget…? Vi träffar Lilly Duong och Sofi Nilsson på White.

12.00-13.15 Mingellunch

13.15-14.15 Samtal om det vi hört – vad tycker du? Vi samtalar i mindre grupper kring det vi hört på förmiddagen.

14.15-14.45 Bensträckare och fika

14.45-15.45 Sikta mot himlen! Lyssna på den amerikanske arkitekten och skolutvecklaren Andrew Bartle som arbetat med många skolor främst i NYC. Hur kan man bygga skola på höjden och i tät stadsmiljö, och samtidigt inte glömma eleven? Här kan du läsa en artikel i sommarens nummer av tidskriften ICON där bland andra Andrew Bartles projekt beskrivs: ICON Summer 2021_Growing Up

15.45-16.00 Avslutande reflektioner, Magnus Anclair Forum Bygga Skola

16.00-17.00 Mingel

17.00 Arena Bygga Skola avslutas

Anmälan
Anmälan är öppen. För anmälan: skicka namn, e-postadress och faktureringsadress (inklusive referens för elektronisk fakturering) till magnus.anclair@byggaskola.se 

Anmälan är bindande, men plats kan överlämnas till annan person. Fakturering sker i direkt samband med konferensen. Om det p g a restriktioner/rekommendationer från staten inte går att genomföra konferensen faktureras ingen avgift.

Sista anmälningsdag den 4 oktober.


Deltagaravgift
I deltagaravgiften ingår hela programmet samt förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch och dryck mm på det efterföljande minglet.

För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk: 1000 kr + moms
För er som inte är medlemmar: 1300 kr + moms

 


Var med via webben!
Delar av konferensen (alla föreläsningar och samtal på scen) kommer att kunna följas via länk. Ni kan lyssna på föreläsningarna mm samt ha diskussioner i mindre grupper oavsett var i världen ni befinner er. Är ni intresserade av det – hör av er med anmälan! Deltagaravgift på 500 kr + moms/medlem och 650 kr + moms/icke medlem. Är ni en större grupp rabatt.


Studiebesök
I samband med Arena Bygga Skola arrangeras på fm (klockan 9.00-10.30) den 15 oktober studiebesök på två skolor i Stockholmsområdet: Töjnaskolan i Sollentuna och Nakterhusskolan i Haninge. Besöken ligger sker samtidigt så du kan endast välja ett av dem. Du ordnar själv med transport till skolan – det går att åka kollektivt till båda (inkluderar en liten promenad). Anmäl till Magnus Anclair. Begränsat antal platser.


Arrangör av Arena Bygga Skola
Arena Bygga Skola arrangeras av Forum Bygga Skola.


Var ska vi vara?
Vi träffas i det nyrenoverade Posthuset på Vasagatan i centrala Stockholm (några minuters promenad från Centralstationen). 


Boende i närheten
På promenadavstånd finns en uppsjö av hotell. Här finns tips!Vi behöver prata mer med varandra och få nya infallsvinklar för att hitta de bästa lösningarna. Arena Bygga Skola är en pusselbit i det arbetet.


Vilka deltar?
Arena Bygga Skola är en arena för alla oss som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga, driva och utveckla svensk skola och dess skolhus. Vi behöver träffas för att låta oss utmanas, lära oss mer om våra möjligheter och för att se all den kompetens som redan finns.

Det tål att upprepas – flera olika perspektiv behöver stötas och blötas för att vi ska hitta våra svar på alla de frågor vi bör ställa oss. Därför välkomnar vi alla de som på olika sätt är med i arbetet med att planera, bygga och driva skola och skolhus.

Från er skolhuvudmän: förhoppningen är att ni ska delta i grupper om två-fem personer och att både utbildningsverksamheten och fastighetssidan ska vara representerad. Lokalstrateger, fastighetsansvariga, förvaltningschefer, stadsplanerare, rektorer, pedagoger, förtroendevalda…

Från alla ni i branscher som är inblandade: byggare, arkitekter, IT, inredare, akustiker, ljusexperter, pedagogiska utvecklare, stadsplanerare, fastighetsekonomer  – er kompetens är viktig!

Från myndigheter och fackliga organisationer: er kompetens, era riktlinjer och ert fokus på bland annat arbetsmiljö är viktigt att sprida.


Under dagen kommer vi att få exempel från några olika skolprojekt, bland andra:

Floraskolan i Skellefteå


Skapaskolan i Huddinge


Kvibergsskolan i Göteborg


Fotografer: Floraskolan: Anders Bobert, Kvibergsskolan: Nils Olof Sjödin, Skapaskolan: Mattias Hamrén

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!