Studieresa Holland med tåg

L som i lärmiljöer. En resa i Hertzbergers fotspår med morgondagens skolor i sikte.
Följ med på studieresa till Holland med tåg den 25-28 maj 2020

Den välkände holländske arkitekten Herman Hertzberger är en internationell ikon när det gäller skolor. I Sverige har vi sedan några år omfamnat flera av de typiska kännetecknen i hans skolarkitektur, som de samlande torgen och de stora trapporna. Men de L-formade undervisningsrummen har förbisetts tills nu, då bland andra nya högstadieskolan i Arvika byggts upp med L-formade undervisningsrum i hemvister. Nu finns tillfälle att besöka, inspireras av och diskutera möjligheter och utmaningar med Hertzbergers Montessoriskolor för en svensk publik. Under resan har vi workshops kring Hertzbergers centrala teman och hur de fungerar i en svensk kontext. Vi träffar även arkitekter från Holland och får en presentation av Arvikaskolan av Frida Brismar Pålsson som ritat skolan tillsammans med Brunnberg och Forshed Arkitekter.Programmet, pris och anmälan

Preliminärt program:

Programmet startar med gemensam tågresa den 25 maj. Observera att programmet fortfarande är under produktion och ändringar och tillägg till det preliminära programmet nedan kan komma att ske.

Måndag 25 maj
Resa till Amsterdam. Avresa preliminärt från Stockholm klockan 05.21 och ankomst Amsterdam klockan 23.00. Man kan ansluta på flera ställen i Sverige. På tåget läser vi några utvalda texter vilka vi samtalar om under resans sista sträckor. 

Tisdag 26 maj
9.30 – 10.30 Resa med tåg till Delft
11.00 – 12.00 Rundvandring på Arkitekturskolan i Delft (se film här i inbjudan)
12.00-13.00 Lunch på Arkitekturskolan i Delft
13.00 – 15.00 Workshop på Arkitekturskolan
15.30 – 17.30 Rundvandring på montessoriskolan i Delft tillsamman med skolans rektor och/eller Hertzbergers medarbetare
18.00-19.00 Tåg till Amsterdam
19.30 ca  Gemensam middag i Amsterdam

Onsdag 27 maj
9.00 – 10.00 Föreläsning med Frida Brismar Pålsson: L-formade undervisningsrum från Delft till Arvika
10.30 – 12.45 Besök Apollo schools Amsterdam inklusive lunch på skolan
13.15 – 14.30 Frågestund på Hertzbergers kontor i Amsterdam: hur ser de på planering av dagens skolor och hur förvaltar de arvet från Hertzbergers tidiga projekt?
15.00 – 17.00 Besök på nybyggd skola i Amsterdam
17.00 – 19.00 Egen tid i Amsterdam
19.30 Gemensam middag i Amsterdam

Torsdag 28 maj
Hemresa med tåg under dagen, ankomst till Stockholm sen kväll. Exakta restider anges i början på 2020. OBS! Hemresa med tåg ingår i deltagaravgiften men önskar man ta sig hem på annat sätt är det fritt fram att boka egen resa hem. Hemresan med tåg kan göras inom en månad utan extra kostnad (vi reser med InterRail-kort).

Deltagaravgift

I deltagaravgiften ingår:
• Hela programmet med studiebesök, workshops, föreläsningar, material mm
• Boende tre nätter i enkelrum med frukost på Hotel Inntel i centrala Amsterdam.
• Gemensamma middagar de två kvällarna i Amsterdam
• Lokalresor samt tåg till studiebesöken
• Resa t o r med tåg inklusive platsbiljetter från Stockholm (med möjlighet att kliva på tåget längs med sträckan, t ex i Malmö)
• EU-moms
• Lokal cityskatt på 7% och turistskatt på €3/person/dag
• Resegaranti är ställd till Kammarkollegiet genom Europaweekend resebyrå
Eventuellt avbeställningsskydd kostar 5% av resans pris (Gouda Reseförsäkringar)

Deltagaravgift: 29 900 kr + moms

Vill du ordna med eget boende – hör då av dig!

Vill du stanna kvar i Holland över helgen kan du få hjälp att boka ytterligare hotellnätter. Samma sak om du vill boka alternativ hemresa. Hör då av dig.

Anmälan: sker till Magnus Anclair via e-post. magnus.anclair@byggaskola.se. Vid eventuella frågor, ring eller e-posta! Observera att anmälan är bindande. Plats kan överlåtas på annan person.

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter är en viktig del av studieresan.
Hur kan det vi ser och lär oss hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?

Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik och arkitektur och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Arrangörer och ansvariga för studieresan är Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, Frida Brismar Pålsson, Paradis Produktion och Carolina Wikström, Asante Arkitektur och design.This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!