Studieresa London – Clever classrooms och Bett-mässan

En studieresa till London med en heldag kring Clever classrooms, besök på skolor och Bett-mässan
Den 22-24  januari 2020.

Hur påverkar den fysiska miljön möjligheten till inlärning? Vad visar det omfattande projektet Clever classrooms? Hur arbetar man med olika lärmiljöer i England? Hur designar man sina skolor och klassrum? Samt – hur kan den fysiska lärmiljön samspela med den digitala?

Följ med på studieresa till London i samband med BETT-mässan.

Program:

22 januari:
Programmet startar klockan 13.30 på hotellet. Vi går igenom programmet och funderar över vilka frågor vi vill får svar på under skolbesök och samtal. Vi besöker The Bobby Moore Accademy – en secondary school för över 1100 elever som är byggd i sex våningar på den minsta skoltomten för en secondary school i London. Vad kan vi lära från deras lärmiljöer och det sätt som skolan planerades på?

19.00 Gemensam middag.

23 januari:
Under en heldag träffar vi professor Peter Barrett. Han är med oss på studiebesök och har sedan ett seminarium med oss.
Han har utifrån det omfattande forskningsprojektet HEAD skrivit rapporten Clever Classrooms. Den visar att designen av lärmiljöerna påverkar inlärningen mer än vad många av oss tror. Läs rapporten!

8.30-9.30 Besök på Swiss Cottage School, för elever med särskilda behov.

9.30-12.00 Besök på UCL Academy, en secondary school med undervisning i större grupper och som utnyttjar hela skolan som lärmiljö.

12.00-14.00 Lunch och förflyttning genom London

14.00-16.30 Seminarium med Peter Barrett som föreläser för oss och därefter har vi har vi workshop tillsammans med honom och brittiska skolarkitekter och skolutvecklare hos arkitektkontoret Penoyre&Prasad. Vi träffar även Sharon Wright från the Learning Crowd som arbetat med skolutveckling under många år – hur ser hon på trenderna i Storbritannien?

16.30 Mingel med Penoyre&Prasad.

18.30 Gemensam middag.

24 januari:
Vi åker tillsammans till Bett-mässan. Vi går på djupet kring hur den fysiska lärmiljön kan samspela med den digitala. Vi har möten med några av utställarna samt lyssnar på föreläsning. Inför besöket har vi diskuterat igenom vilka frågor vi vill ha svar på.
Programmet  avslutas ca klockan 14.00 på fredagen. Möjlighet finns då att stanna kvar på Bett-mässan i ytterligare några timmar.

Anmälan och deltagaravgift

Anmälan är öppen. Mejla eller ring till Magnus Anclair. magnus@byggaskola.se alt 070-2094876.

Pris för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk: 11 900 kr + moms/person. Pris för icke medlemmar: 13 900 kr + moms.
Deltagaravgiften inkluderar:
• Hela programmet med studiebesök och besök på mässan inklusive heldag med professor Peter Barrett kring Clever classrooms
• Boende två nätter i enkelrum på The Pilgrim, alldeles bredvid Paddington station
• Guide/reseledare
• Gemensam middag båda kvällarna samt frukost på hotell
• Oyster-card för lokaltrafik i London laddat med 20 pund
• Möjlighet att få hjälp med bokning av resa

Samtal mellan resans deltagare, guider, arkitekter, skolpersonal och utställare på Bett – hur kan det vi ser hjälpa oss när vi kommer hem?

Målsättningen är att deltagarna ska ha med sig hem inspiration, erfarenheter, kontakter och framförallt kunskap kring olika sätt att se på lärmiljöer och hur digitaliseringen kan användas.

Studieresan vänder sig till dig som på olika sätt är inblandad i att planera och bygga skolor och är intresserad av skollokalernas utformning, den pedagogiska verksamheten och skolutveckling i allmänhet.

Bett-mässan pågår den 22-25 januari.

Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola.

Gemensam middag: båda kvällarna äter vi middag tillsammans vilket ingår i resans pris. Lunch och eventuella övriga måltider betalar deltagarna själva. Frukost ingår på hotellet.

Önskar du hjälp med att boka flyg? Hör av dig så tar vi fram förslag. Du bör anlända till centrala London senast vid lunch den 22 januari. Det gemensamma programmet på Bett-mässan på fredagen avslutas klockan 14.

Är ni intresserade av ytterligare studiebesök i London i samband med resan?  Hör då av er så kan vi tipsa!

Få platser. Hög kvalitet.

Antalet deltagare på studieresan är begränsat. Förutom studiebesök kommer vi att träffa föreläsare, utställare och delta i workshops. För att de samtalen ska bli så givande och djupa som möjligt vill vi inte vara för många.

Lästips.

Rapporten Clever classrooms hittar du här!

Den statliga Digitaliseringskommissionen har gett ut ett antal rapporter som visar på hur digitaliseringen påverkar samhället och undervisningen. Läs en av dem här!

Rise ICT Learning har publicerat artikeln Tretton röster om skolans digitalisering.

Rise ICT Learning har även publicerat artikeln Den fysiska lärmiljöns betydelse för skolans digitalisering.

En forskargrupp i Umeå har skrivit rapporten Designing learning spaces of tomorrow.

Tidningen The Guardian har i en serie artiklar listat ”Top-10” av olika slag. Här kan ni se deras lista på skolor i London med omnejd. Listan ger till viss del också en historisk utveckling av skolhus.