skip to Main Content

Alla planerade aktiviteter i datumordning (ibland med länkar till arrangemangen så du kan läsa mer).

Här hittar du även de aktiviteter som är samarrangemang med partners med flera.
Längst ner på sidan hittar du information kring rabatter för medlemmar, regler anmälningar, no show m m. 

APRIL 2025

29 APRIL 2025

Att renovera en skola

Vi måste byta ut en matta! Hoppsan, det var visst lite mögel därunder… Många svenska skolor behöver renoveras, och de projekten vet man aldrig riktigt hur de ska sluta. Och ibland finns det detaljer som man vill (eller måste) bevara – hur görs det på bästa sätt? Välkommen till ett webinarium där vi resonerar kring dessa frågor. Vi träffar Liselotte Olsson Westlund, arkitekt och vd på Tolark samt Alina Segerström, förvaltningsområdeschef på SISAB, som båda har arbetat med flera omfattande renoveringsprojekt. Bland annat får vi höra om renovering och restaurering på Björkhagaskolan i Tumba och renovering och konvertering av före detta Enskedegårds gymnasium i Stockholm som ställs om från ett yrkesgymnasium till en ny verksamhet som är kombinerat med gymnasium och högstadium.

WEBINARIUM

Var och när?

29 april 2025 kl 14.30-16.00. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!

MAJ 2025

6 MAJ 2025

Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar

Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.

Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?

Till denna träff läser vi delarna av en nyligen publicerad rapport från ett norskt forskningsprojekt: Morgendagens skoler, Rom for læring, lek og utvikling. Du hittar den rapporten på vår sida där vi samlar forskning och läsning, scrolla ner till titeln!

LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN

Var och när?

Datum: 6 maj klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!

Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.

7 MAJ 2025

Vi besöker Monio gymnasium och kulturhus i Finland – virtuellt!

I Tusby norr om Helsingfors slog Monio gymnasium och kulturhus upp dörrarna 2023. Byggnaden är Finlands (och kanske fortfarande världens) största skola i massivt trä. Här samsas en rad olika verksamheter med gymnasiet. Välkommen att följa med dit för att se lokalerna och höra hur arkitekt Mikko Ristola resonerar.  (Fler virtuella besök hittar du här→.)

VIRTUELLT STUDIEBESÖK

Var och när?

7 maj 2025 kl 10.00-11.00. Online

Vill du anmäla dig?

Öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk. För anmälan, skriv senast dagen innan till Magnus Anclair.

8 MAJ 2025

Rum för bildning – andra träffen

Med inspiration från och i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm genomför vi med denna träff som start projektet Rum för bildning.

Under projektet – som riktar sig främst till gymnasieskolan men även högstadiet – kommer vi att testa oss fram till olika sätt att visa konst (främst samtidskonst som kan säga något om vår samtid och dess utmaningar), stimulera till att läsa böcker och olika sätt att samlas för att samtala/fundera på dessa frågor. Vi kommer att prata med utställningsdesigners, konstnärer, inredare och träffa Handelshögskolan. Vi kommer att prototypa kring scenarios, metoder och inredning. Allt för att öka elevernas nyfikenhet på samhällsfrågor och förmåga att reflektera och samtala kring frågorna. Ett bildningsprojekt!

På denna träff diskuterar vi bland annat kring möjligheter att hitta, curera, visa och finansisera konst tillsammans med Åsa-Viktoria från ArtPlatform.

TRÄFF ONLINE

Var och när?

8 maj 2025 kl 13.00-15.30, online.

Vill du anmäla dig?

Denna träff är för de som anmält sig till projektet Rum för bildning. Har du frågor om projektet hör av dig till magnus@byggaskola.se Läs mer via länken nedan.

13-14 MAJ 2025

Nya skolor i hjärtat av Sverige

Vi åker till Västergötland och norra Småland för att besöka några av landets nya skolor: Estrid Ericsonskolan i Hjo, Baggeboskolan och Ransberg nya skola (nominerad till Rödfärgspriset 2024) i Tibro samt Götafors nya skola i Vaggeryd (en modulskola). Vi träffar skolledare, arkitekter och byggare och hör om tankarna bakom skolorna och erfarenheter från processerna. 

STUDIERESA
TILL VÄSTERGÖTLAND OCH NORRA SMÅLAND

Var och när?

Den 13-14 maj 2025. Studieresan startar i Skövde där buss hämtar och avslutas i Jönköping/Skövde (valfritt). Möjlighet finns att ta tåget till Skövde och tåg hem från Skövde/Jönköping. Se via länken nedan för program, deltagaravgift mm.

Alla intresserade är välkomna att följa med. Anmälan senast den 15 april till magnus@byggaskola.se

Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!

15 MAJ 2025

Hur öka tillgängligheten i befintliga skolor?

Vi får en presentation av SPSMs stödmaterial för tillgänglighet med fokus på befintliga lokaler och vad som är bra att och möjligt tänka på vid renovering av befintliga skollokaler.  Materialet från SPSM utgår från barnrättsperspektivet och målgruppen är barn och elever med funktionsnedsättning. Catrin Tufvesson på SPSM berättar. Därefter diskuterar vi hur tillgänglighetsarbetet kan gynna alla elever.

 

WEBINARIUM

Var och när?

15 maj 2025 kl 9.00-9.45. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för alla intresserade. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta.

22 MAJ 2025

Nätverk lärmiljöutveckling – fokus matsalen och hemkunskapssalen

Välkommen på en träff med Nätverk lärmiljöutveckling där fokus denna träff ligger på några olika aspekter av skolrestaurang och hemkunskapssal – hur kan de inredas och användas på olika sätt? Vi får en introduktion och därefter samtalar vi och delar tankar och erfarenheter.

Ibland kan det vara bra att höra hur andra resonerar kring sina lärmiljöer när man själv vill arbeta med utveckling av sina egna miljöer. Och ibland är det bra att själv sätta ord på hur man tänker (och samtidigt dela det med andra!). Nätverk lärmiljöutveckling är ett mindre nätverk inom Forum Bygga Skola. De som deltar ser ett behov av att vid några tillfällen per år träffa andra som arbetar med och funderar på lärmiljöutveckling. Träffarna har olika rumsligheter i fokus (matsal, hemviste, utomhus, korridor…) och syftet är att hjälpas åt att hantera lärdomar och utmaningar i hur dessa används och inreds och designas. Alla i Forum Bygga Skolas nätverk har möjlighet att delta givet att man delar synen att man bör ha ambitionen att delta på flertalet av träffarna – för samtalens skull.

Datum för övriga träffar hittar du i kalendariet.

NÄTVERKSTRÄFF ONLINE

Var och när?

22 maj 2025 kl 9.00-10.00. Online

Vill du vara med i Nätverk lärmiljöutveckling?

Denna träff är öppen för de som är med i Forum Bygga Skolas Nätverk lärmiljöutveckling. Anmäl dig till den specifika träffen senast en vecka innan till magnus@byggaskola.se och vill du vara med i själva nätverksgruppen kontaktar du också Magnus – man kan ansluta så länge det finns plats. Kostnadsfritt att delta.

23 MAJ 2025

Dofter och ljud – vad är det och hur påverkar det oss? Boverkets nya byggregler träder i kraft 1/7 2025, hur kommer detta att påverka skolans ljudmiljö?

Vi fortsätter att fördjupa oss i hur våra sinnen påverkar oss. Välkommen till ett lunchseminarium där vi samtidigt som vi äter lunch får en kort genomgång kring forskningsläget om doft och hur dofter påverkar oss (är det till exempel bra med doft av trä?) av Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, och därefter en crash course i vad ljud är och hur det påverkar elever och lärare av Jonas Christensson, akustiker på Delta Akustik.

För de som vill finns det därefter möjlighet att sitta ner med Jonas Christensson på Delta Akustik och Ida Cederlund på Ecophon, ta en kaffe eller te och resonera om hur de nya byggreglerna kommer att påverka byggherrar, projektörer och entreprenörer. Ange i din anmälan om du vill delta på detta!

Ett samarrangemang mellan Forum Bygga Skola, Étage1, Ecophon och Delta akustik.

LUNCHSEMINARIUM I STOCKHOLM

Var och när?

23 maj 2025 kl 11.45-14.00 på Etage1 på Rosenlundsgatan 40 i Stockholm. Du bjuds på föreläsningar och lunch och en kopp kaffe eller te. Endast lunch och föreläsning mellan kl 11.45-13.00, efterföljande fördjupningssamtal med Jonas Christenson mellan kl 13.00-14.00.

Vill du anmäla dig?

Denna träff är öppen för alla intresserade. Ingen deltagaravgift. Anmälan där du även uppger ev kostallergier senast den 5 maj till Magnus Anclair.

OBS – se regler för no show längst ner i kalendariet.

27 MAJ 2025

Glasning i skolor – inte helt glasklart…

Frågan om glasning i skolor dyker upp i så gott som alla skolhusprojekt. Som i många frågor är det aspekter som ibland motverkar varandra. Frågan är idag extra mycket på dagordningen på grund av den hemska incidenten i Örebro. Behovet av att vända och vrida på några av de aspekter frågan om glasning påverkar är stort.

Välkommen att delta i ett samtal som kommer att ta upp aspekter som behovet av dagsljusinsläpp, behov av avskärmning, möjligheter att arbeta med en grupp i flera rumsligheter samtidigt, trygghet – att se vad dom händer i rummet/korridoren bredvid, för både elev och personal –  samt behovet av säkerhet vid inrymning. När kan de samverka och när motarbetar de varandra? Finns det något perspektiv som bör stå över de andra?

Vi får korta introduktioner av bland andra Jesper Djupström, bitr fastighetsdirektör i Uppsala kommun, Johanna Hallgren, White arkitekter och Malin Valsö, Elevhälsokonsulterna. Därefter samtalar vi. Observera att det är ett samtal, alla deltagare förväntas delta och bidra.

SAMTAL ONLINE

Var och när?

27 maj 2025 kl 14.30-15.45. Online

Vill du anmäla dig?

Detta samtal online är öppet för alla intresserade men riktar sig främst till skolhuvudmän. Begränsat antal deltagare, varje skolhuvudman kan 1-2 personer. Anmäl dig senast den 25 maj till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt att delta.

JUNI 2025

3 JUNI 2025

Skolhusmässa och konferens i Köpenhamn, Schulbau

Välkommen att deltaga på årets Schulbau-mässa i Köpenhamn. En heldag med fokus på utveckling av skolfastigheter och stadsutveckling med deltagare från främst Danmark och Tyskland.

HELDAG I KÖPENHAMN

Var och när?

3 juni 2025 kl 8.45-19.00 i Köpenhamn. Föreläsningar, diskussioner, fika och lunch.

Vill du anmäla dig?

Denna träff arrangeras av Schulbau. Program, information om anmälan mm hittar du via länken nedan.

16 JUNI 2025

Vega skola och aktivitetshus – processen och hur få det att fungera i verkligheten?

Många har ambitionen men färre går i mål med det – att skapa hus och platser där skola och andra aktiviteter kan samverka. Vad krävs för att det ska fungera? Vilka är det största utmaningarna – i planerings- och förankringsprocessen och när huset väl står på plats? Vega skola och aktivitetshus är mitt i den resan. Huset är byggt och verksamheterna är igång. De är nu beredda att dela med sig av sina erfarenheter kring detta komplexa projekt. Välkommen att delta på en heldag i Haninge där vi förutom rundvandring i huset lyssnar på erfarenheter och diskuterar. Frågor på agendan:
Utblick – hur planeras för allaktivitetshus med skola i övriga landet och de andra nordiska länderna?
Projektet Vega skola och aktivitetshus i korthet:fakta kring tidsramar, ekonomi, kvadratmeter, vad finns i huset idag.
Om att styra mot en vision: vi får höra om upprinnelsen till projektet, hur olika förvaltningar och aktörer samarbetat och om deras medskick utifrån erfarenheterna
Om att möte verklighetens hinder: verksamhetsansvarige och rektor om att ta vid när huset är klart och skapa den mötesplats som är tanken. Vi får ett urval av några av de hinder/problem som uppstått och några exempel på tecken som visar att det är på rätt väg.

HELDAG I VEGA, HANINGE

Var och när?

16 juni 2025 kl 10.00-15.00 i Vega skola och aktivitetshus. Du bjuds på föreläsningar, diskussioner, rundvandring, fika och lunch.

Vill du anmäla dig?

Denna träff är öppen för alla intresserade. Deltagaravgift (som inkluderar programmet samt fika och lunch): 300 kr + moms för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, 450 kr + moms för övriga. Anmälan senast den 16 maj till Magnus Anclair.

SEPTEMBER 2025

17 & 18 SEPTEMBER 2025

Organisation och fysiska ramar – vi testar gränser och möjligheter

Vilka är de olika sätten vi kan organisera vårs förskolor och skolor på? Vilka möjligheter och begränsningar ger olika kombinationer av organisation (både för personal och elever) och fysiska ramar? Om något händer – hur stresståliga är de olika lösningarna – för både ekonomi och kvalitet i undervisningen? Vi spelar Stora skolhusspelet – en möjlighet att tillsammans med andra eller i en projektgrupp testa olika scenarios och lösningar. För er som deltog på Arena Bygga Skola 2024  – detta är en utveckling av det spel vi spelade i Malmö. Nu med fler modeller och fler och mer genomarbetade dilemman.

WORKSHOPS I STOCKHOLM

Var och när?

Den 17 och den 18 september 2025. Två olika tillfällen, båda dagarna kl 13.00-15.30 i Tengboms lokaler i Stockholm på Hälsingegatan 49. Lunch serveras klockan 12.15 för de som önskar.

Vill du anmäla dig?

Denna workshop är öppen både för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk och andra. Anmäl dig senast en vecka innan till magnus@byggaskola.se Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar programmet, fika och lunch) för medlemmar i nätverket: 300 kr + moms. För övriga: 800 kr + moms.

19 SEPTEMBER 2025

Nätverk lärmiljöutveckling – fokus hemvisten

Välkommen på en träff med Nätverk lärmiljöutveckling där fokus denna träff ligger på några olika aspekter av hemvisten. Vi får en introduktion och därefter samtalar vi och delar tankar och erfarenheter.

Ibland kan det vara bra att höra hur andra resonerar kring sina lärmiljöer när man själv vill arbeta med utveckling av sina egna miljöer. Och ibland är det bra att själv sätta ord på hur man tänker (och samtidigt dela det med andra!). Nätverk lärmiljöutveckling är ett mindre nätverk inom Forum Bygga Skola. De som deltar ser ett behov av att vid några tillfällen per år träffa andra som arbetar med och funderar på lärmiljöutveckling. Träffarna har olika rumsligheter i fokus (matsal, hemviste, utomhus, korridor…) och syftet är att hjälpas åt att hantera lärdomar och utmaningar i hur dessa används och inreds och designas. Alla i Forum Bygga Skolas nätverk har möjlighet att delta givet att man delar synen att man bör ha ambitionen att delta på flertalet av träffarna – för samtalens skull.

Datum för övriga träffar hittar du i kalendariet.

NÄTVERKSTRÄFF ONLINE

Var och när?

19 september 2025 kl 9.00-10.00. Online

Vill du vara med i Nätverk lärmiljöutveckling?

Denna träff är öppen för de som är med i Forum Bygga Skolas Nätverk lärmiljöutveckling. Anmäl dig till den specifika träffen senast en vecka innan till magnus@byggaskola.se och vill du vara med i själva nätverksgruppen kontaktar du också Magnus – man kan ansluta så länge det finns plats. Kostnadsfritt att delta.

23 SEPTEMBER 2025

Att renovera en skola – om vägval, förberedelser och erfarenheter

Att renovera en befintlig skola – det är många saker som kan hända och många beslut att fatta. Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på i planeringen av ett renoveringsprojekt? Och om man även vill utveckla skolans lärmiljöer eller göra om en byggnad från en skolform till en annan – vad kräver det? Dessutom – ibland behöver man tänka om och kanske istället bygga nytt – vilka saker kan få det att tippa över till det? Vi lyssnar på erfarenheter från arbetet med två skolor – Kvarnbäcksskolan i Haninge och Töckfors skola i Årjäng – och diskuterar. Carl-Johan Askman, rektor Töcksfors skola, Oskar Näsfelt samt Daniel Granath från ByggDialog med flera medverkar.

WEBINARIUM

Var och när?

23 september 2025 kl 9.00-10.15. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!

30 SEPTEMBER 2025

Belysning och färgsättning – kunskap, vägval och möjligheter

Är grönt verkligen alltid skönt?  Vad säger forskningen om färgsättning och vilka slutsatser kan vi dra kring det gällande våra förskolor och skolor? Kan man måla med ljus? Vilken grundläggande kunskap om ljus och belysning är bra att ha och vilka möjligheter ger dagens belysningssystem?

Under en heldag testar vi och lär vi oss mer om hur vi kan arbeta med belysning och färgsättning i våra förskolor och skolor. Vi lyssnar på föreläsningar av Pimkamol Mattsson, universitetslektor på Miljöpsykologi på Lunds universitet, samt Kjell Wallin och Tim Berglund, båda ljusrådgivare på Fagerhult. Föreläsningarnavarvas med tester, visuella upplevelser och diskussioner mellan deltagarna. Vi formulerar att utkast till strategi/inriktning för hur du kan arbeta med dessa frågor i skarpa projekt.

Avslutningsvis gör vi ett studiebesök i AMF:s nya kontor i MOOD-gallerian där de har tagit ut svängarna vad gäller just färg och ljus. Hur tänkte de?

HELDAGSUTBILDNING IRL STOCKHOLM

Var och när?

30 september 2025 kl 10.00-15.30 i centrala Stockholm. Vi startar i Fagerhults lokaler på Tegelviksgatan 32 och avslutar i AMF:s kontor i MOOD-gallerian.

Vill du anmäla dig?

Denna utbildningsdag är öppen både för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk och andra. Anmäl dig senast den 5 september till magnus@byggaskola.se Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar hela programmet, fika och lunch) för medlemmar i nätverket: 500 kr + moms. För övriga: 700 kr + moms.

OKTOBER 2025

1 OKTOBER 2025

Tänk strategiskt – var redo!

Hur kan man tänka och arbeta strategiskt kring lokalplanering? Och hur kan man vara redo för saker som kan hända? Allt mellan långsiktiga förändringar i befolkningsmängden till akuta saker som en brand. Och vad händer i en stadsdel eller ett samhälle när alla barnen flyttat hemifrån…? Vi lyssnar på beskrivning av några sätt att arbeta med lokalplanering och några olika scenarios.

WEBINARIUM

Var och när?

1 oktober 2025 kl 9.00-10.15. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt.

1 OKTOBER 2025

Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar

Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.

Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?

LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN

Var och när?

Datum: 1 oktober klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!

Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.

2-3 OKTOBER 2025

Utblick Finland: kontraster i material och strategisk lokalplanering

Forum Bygga Skola åker till Helsingfors med omnejd. Vi besöker skolor –  några som varit igång ett tag och några helt nya  – och får en bild av vad som utmärker finska skolor. Vi besöker preliminärt Opinmääki skola och Monio gymnasium och aktivitetshus, samt det nya biblioteket i Helsingfors Ode. Vi träffar de som ansvarar för skolor i Borgå stad och hör om deras strategiarbete och besöker deras nybyggda Eklöfska skolan.

STUDIERESA, HELSINGFORS MED OMNEJD

Var och när?

2-3 oktober 2025. Programmet planeras så att det går att resa till Finland med både färja och flyg.

För programmet, deltagaravgift mm, mer info se via länken nedan. Anmälan till Magnus Anclair.

7 OKTOBER 2025

Skolan och skolgårdens plats i staden. Vad säger forskningen?

Vilken är skolans och skolgårdens plats i staden och hur har den förändrats över tid? Var i staden finns de?, hur synliga är de?, vad finns i närheten av skolan och skolgården (tex centrum, parker, kollektivtrafik)? Och vad säger detta om samhällsförändringar? Kring detta forskar Matilde Kautsky på KTH (arkitektur) och det berättar hon om på detta webinarium – med utgångspunkt i sin forskning kring Stockholms kommunala grundskolor. Hon fokuserar även på hur normalritningar för skolor och rekommendationer kring skolgårdar har ändrats över tid.

Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Detta är ett av dessa webinarier.

Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.

WEBINARIUM

Var och när?

7 oktober 2025 kl 9.00-9.45.

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift.  Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se

8 OKTOBER 2025

En skolas entré – mer än in och ut?

Vad är en entré värd namnet? Vilka situationer ska den klara av? Vilken känsla ska de ge? Hur skapar man en entré till en skola och förskola som både är praktisk att hantera/förvalta OCH som inte innebär trängsel, som främjar relationer, får elever att känna stolthet över sin skola och som kanske även lockar till att gå ut på skolgården på rasterna? Och där säkerheten är genomtänkt. Se där en uppgift! Kring det resonerar vi och lär oss mer om på denna träff.

Frågan har varit uppe på tidigare träff, och då hann vi inte prata klart…

WEBINARIUM

Var och när?

Den 8 oktober 2025 klockan 13.00-14.00. Online.

Vill du anmäla dig? Öppet för alla i Forum Bygga Skolas nätverk. Hör av dig till Magnus Anclair senast dagen innan.

9 OKTOBER 2025

Lekvärde – hur kan man mäta det?

Vad är ett lekvärde? Hur kan man styra mot det och hur kan man mäta det? Runt om i landet finns olika sätt att arbeta med detta. Vi får höra om ett nyligen framtaget verktyg.

WEBINARIUM

Var och när?

9 oktober 2025 kl 13.30-14.30.

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för alla intresserade Ingen deltagaravgift.  Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se

16 OKTOBER 2025

Arena Bygga Skola 2025: Om hur vi kan göra våra vägval

2025 års Arena Bygga Skola äger rum i Stockholm. En heldag med korta föreläsningar, samtal mellan deltagare, mingel och nätverkande. Vi fokuserar på några av alla de vägval som behöver göras i förskole- och skolhusprojekt:  renovering och omställning eller bygga nytt, skolgårdars utformning, ekonomi och förvaltning,  den eviga frågan om storleken spelar någon roll – för ekonomi, kvalitet och lärande samt om valet mellan säkerhet och trygghet.

HELDAGSTRÄFF STOCKHOLM

Var och när?

16 oktober 2025 kl 09.00-17.00 på Posthuset i centrala Stockholm. Dagen efter studiebesök på skolor i Stockholmsområdet (särskild anmälan krävs för det).

Vill du anmäla dig?

Programmet och mer information hittar du via länken nedan. Anmälan är öppen – skriv till magnus@byggaskola.se

17 OKTOBER 2025

Studiebesök på nya skolor i Stockholmsområdet

Under en heldag besöker vi två nya skolor, om än med olika karaktär: Njupkärrs skola i Tyresö och Ektorps nya skola i Nacka. Vi får rundvandringar och korta dragningar om olika aspekter av projekten och vi äter lunch tillsammans.

Buss hämtar och lämnar i centrala Stockholm.

STUDIEBESÖK I STOCKHOLM MED OMNEJD

Var och när?

Heldag i Stockholm med omnejd mellan klockan 9.00-15.00 den 17 oktober 2025. Start och avslut vid Cityterminalen i Stockholm där buss hämtar och lämnar.

Vill du anmäla dig?

Denna utflykt med studiebesök är öppen för alla intresserade men med förtur för de som är deltagare på Arena Bygga Skola (som äger rum dagen före). Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar programmet, lunch och buss):  550 kr + moms för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, 650 kr + moms för övriga.  Anmäl dig till magnus@byggaskola.se

17 OKTOBER 2025

Studiebesök på renoverade skolor i Stockholmsområdet

Under en heldag besöker vi två renoverade skolor, varav en även har tillbyggnader,: Järva Gymnasium i Tensta samt Rödabergsskolan i Stockholm. Vi får rundvandringar och korta dragningar om olika aspekter av projekten och vi äter lunch tillsammans.

Dagen startar vid Rödabergsskolans huvudentré, och vi tar oss sedan med taxi/chartrad buss samt tunnelbana mellan besöken (inkluderat).

STUDIEBESÖK I STOCKHOLM MED OMNEJD

Var och när?

Heldag i Stockholm med omnejd mellan klockan 9.00-14.45 den 17 oktober 2025. Start vid Rödabergsskolan och avslut vid Stockholms Central.

Vill du anmäla dig?

Denna utflykt med studiebesök är öppen för alla intresserade men med förtur för de som är deltagare på Arena Bygga Skola (som äger rum dagen före). Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar programmet, lunch och logistik):  550 kr + moms för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk, 650 kr + moms för övriga.  Anmäl dig till magnus@byggaskola.se

21 OKTOBER 2025

Nätverk lärmiljöutveckling – fokus korridoren

Välkommen på en träff med Nätverk lärmiljöutveckling där fokus denna träff ligger på några olika aspekter av korridoren. Vi får en introduktion och därefter samtalar vi och delar tankar och erfarenheter.

Ibland kan det vara bra att höra hur andra resonerar kring sina lärmiljöer när man själv vill arbeta med utveckling av sina egna miljöer. Och ibland är det bra att själv sätta ord på hur man tänker (och samtidigt dela det med andra!). Nätverk lärmiljöutveckling är ett mindre nätverk inom Forum Bygga Skola. De som deltar ser ett behov av att vid några tillfällen per år träffa andra som arbetar med och funderar på lärmiljöutveckling. Träffarna har olika rumsligheter i fokus (matsal, hemviste, utomhus, korridor…) och syftet är att hjälpas åt att hantera lärdomar och utmaningar i hur dessa används och inreds och designas. Alla i Forum Bygga Skolas nätverk har möjlighet att delta givet att man delar synen att man bör ha ambitionen att delta på flertalet av träffarna – för samtalens skull.

Datum för övriga träffar hittar du i kalendariet.

NÄTVERKSTRÄFF ONLINE

Var och när?

21 oktober 2025 kl 13.00-14.00. Online

Vill du vara med i Nätverk lärmiljöutveckling?

Denna träff är öppen för de som är med i Forum Bygga Skolas Nätverk lärmiljöutveckling. Anmäl dig till den specifika träffen senast en vecka innan till magnus@byggaskola.se och vill du vara med i själva nätverksgruppen kontaktar du också Magnus – man kan ansluta så länge det finns plats. Kostnadsfritt att delta.

NOVEMBER 2025

4 NOVEMBER 2025

Skolhusförvaltning – mer än att byta lampor

När skolan är planerad, byggd och tagen i bruk – då ska den förvaltas. Vilka är de vanligaste utmaningarna vad gäller förvaltning? Och vilka är knepen för att lyckas kombinera en skola som inte förfaller, en nöjd verksamhet och kanske även utveckling av lokalerna? Vi för en genomgång av några olika aspekter – och kanske är en del av dessa saker bra att veta för de som ritar och bygger!

WEBINARIUM

Var och när?

4 november 2025 kl 9.00-10.00. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!

5 NOVEMBER 2025

Matsalen, måltiden och andra värden

Hur ser en bra skolmatsatsal ut? Hur bör den vara beskaffad? Och om vi vill att den ska erbjuda andra möjligheter än att vara matsal/bamba/restaurang – vad skulle det kunna vara och vad kräver det? Vi får ta del av några olika lösningar och får även höra om den perfekta skolmatsalen – om vi får drömma…

SEMINARIUM/WEBINARIUM

Var och när?

Den 5 november 2025 klockan 10.00-11.00 Både IRL på plats i centrala Stockholm (var meddelas innan sommaren) samt möjlighet att delta digitalt.

Vill du anmäla dig? Öppet för alla intresserade. Hör av dig till Magnus Anclair senast den 20 oktober.

10 NOVEMBER 2025

Vi läser och diskuterar: vidga perspektiven, lär dig mer och hör hur andra resonerar

Välkommen att delta i läsecirkeln Skolhuskanonen! Under fyra träffar under 2025 diskuterar du tillsammans med andra kring texter vi läst inför träffarna. Magnus Anclair, Forum Bygga Skola, är samtalsledare och håller i träffarna. Vi hinner också omvärldsbevaka lite tillsammans.

Vilka artiklar/forskningsrapporter/böcker borde alla vi som är inblandade i skolhusprojekt läsa? Vilken kunskap borde vi alla ha och vad kan få oss att vidga vyerna?

LÄSECIRKELN
SKOLHUSKANONEN

Var och när?

Datum: 10 november klockan 14.00-15.00.
Träffen sker online – du kan med andra ord befinna dig var du vill i världen!

Anmälan till magnus@byggaskola.se
Träffarna är öppna endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift. Du kan anmäla dig när som helst – så länge det finns plats i gruppen. Text vi ska läsa skickas ut ca tre veckor innan respektive träff.

11-12 NOVEMBER 2025

Skolhus och energilösningar

Forum Bygga Skola åker till Småland för att lära oss mer om hur vi kan få ner energiåtgången i våra skolhus. Vi besöker skolor – bland andra passivhus som varit igång ett tag och även en alldeles ny skola som är passivhus plus. Besök på Paradisskolan (åk F-6) och Linnéskolan (åk 7-9) i Älmhult samt nya Furutåskolan i Växjö. Vi hör om lösningarna, diskuterar alternativ och får även visningar av skolorna.

Kan du inte delta kan du i efterhand ta del av inspelade intervjuer, föreläsningar samt bilder från skolorna – det publiceras på vår Play-sida!

STUDIERESA VÄXJÖ OCH ÄLMHULT

Var och när?

11-12 november 2025,  Växjö och Älmhult. Buss hämtar och lämnar i Alvesta för de som kommer med tåg. Start första dagen klockan 10.00 i Alvesta och bussen lämnar i Alvesta andra dagen klockan 13.30.

Deltagaravgift (inkluderar programmet, måltider samt logistik mellan besöken): 3400 kr + moms för medlemmar i FBS nätverk, 4700 kr + moms för övriga. Anmälan senast den 23 oktober till Magnus Anclair.

13 NOVEMBER 2025

Om att utveckla det vi har – skolhus och skolgårdar

Hur kan vi utveckla de skolor och skolgårdar vi har? Ibland kan en liten förändring göra stor skillnad – för trivsel, flöden, möjligheter till undervisning, rörelse och mycket annat. Vi får lyssna på två olika exempel – ett från en skola (Lundtofte skole i Danmark) och ett från en skolgård (tbc). Vilken var utgångspunkten, vad har de förändrat och hur upplever de resultatet? Vad kan vi andra lära av det? Bland andra Birgitte Slente Türck, rektor på Lundtofte skole, berättar.

WEBINARIUM

Var och när?

13 november 2025 kl 13.00-14.15. Online

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se Kostnadsfritt för medlemmar. Webinariet är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”, som utöver webinarier består av ett antal IRL-träffar runt om i landet med studiebesök mm. Blir du nyfiken? Läs mer via länken nedan!

18-19 NOVEMBER 2025

Att ta hand om det vi har

Vi åker till Värmland och gör även en avstickare till norska Kongsvinger. Vi besöker skolor och träffar de som ansvarar för förvaltning och utveckling. Hur ser deras uppdrag ut? Hur arbetar de?

STUDIERESA TILL VÄRMLAND OCH KONGSVINGER

Var och när?

Den 18-19 november 2025. Studieresan startar och slutar i Karlstad. Program, deltagaravgift mm presenteras våren 2025.

Alla intresserade är välkomna att följa med. Anmälan senast den 11 november till magnus@byggaskola.se

Denna träff är även en del av programmet ”Att beställa en skola – delarna som blir en helhet”. Läs mer om programmet via länken nedan!

26 & 27 NOVEMBER 2025

Organisation och fysiska ramar – vi testar gränser och möjligheter

Vilka är de olika sätten vi kan organisera vårs förskolor och skolor på? Vilka möjligheter och begränsningar ger olika kombinationer av organisation (både för personal och elever) och fysiska ramar? Om något händer – hur stresståliga är de olika lösningarna – för både ekonomi och kvalitet i undervisningen? Vi spelar Stora skolhusspelet – en möjlighet att tillsammans med andra eller i en projektgrupp testa olika scenarios och lösningar. För er som deltog på Arena Bygga Skola 2024  – detta är en utveckling av det spel vi spelade i Malmö. Nu med fler modeller och fler och mer genomarbetade dilemman.

WORKSHOPS I MALMÖ

Var och när?

Den 26 och den 27 november 2025. Två olika tillfällen, båda dagarna kl 13.00-15.30 i Whites lokaler på Neptunigatan 1 i centrala Malmö. Lunch serveras klockan 12.15 för de som önskar.

Vill du anmäla dig?

Denna workshop är öppen både för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk och andra. Anmäl dig senast en vecka innan till magnus@byggaskola.se Begränsat antal platser. Deltagaravgift (som inkluderar programmet, fika och lunch) för medlemmar i nätverket: 300 kr + moms. För övriga: 800 kr + moms.

DECEMBER 2025

4 DECEMBER 2025

Vad säger forskningen – om skolhus på vetenskaplig grund?

Under 2025 arrangerar Forum Bygga Skola några webinarier där forskning som är relevant för hur vi planerar, bygger, inreder, förvaltar och använder våra förskolor och skolor presenteras. Programmet presenteras löpande.

Via knappen till höger ”Läs mer forskning” hittar du Forum Bygga Skolas samling med lästips.

WEBINARIUM

Var och när?

4 december 2025 kl 10.00-11.00.

Vill du anmäla dig?

Detta webinarium är öppet för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Ingen deltagaravgift.  Anmäl dig senast dagen innan till magnus@byggaskola.se

HÖSTEN 2025 – PRELIMINÄRT

Trygga skolor – men hur? Nationellt event för erfarenhetsutbyte kring trygghet, säkerhet och design

Trygghet är ofta ett centralt ord i skola och skolhusprojekt. Forskning och erfarenhet visar att om elever och personal upplever trygghet och tillit fungerar ofta undervisning och socialt samspel. Men trygghet kan innebära flera saker och vägarna till det och andra sociala värden kan se olika ut.

Vilka är de vanligaste utmaningarna i svensk skola och i skolhusprojekt kring att uppnå trygghet och tillit? Vilka olika lösningar används och testas? Är trygghet och säkerhet olika sidor av samma mynt? Kan både hård och mjuk övervakning vara vägar till Pisa och tillit? Vilka innovativa design-, teknik- och verksamhetslösningar finns redan som stärker elevernas tillit till samhället? Och var behöver vi komma längre?

Välkommen att delta i ett nationellt event för att ta del av resultatet av det Vinnova-finansierade projektet Skapade sociala värden i skolbyggnader, SSViS, där samproduktion sker mellan behovsägare, arkitekter och lärmiljöforskare med ambitionen att producera konkreta och forskningsbaserade anvisningar och rekommendationer för stärkt socialt värdeskapande som kan användas i bygg- och förvaltningsprocesser kring skolor. Projektpartners SSViS: Huddinge kommun, Huddinge Samhällsfastigheter, Tengbom och Högskolan i Gävle.

NATIONELLT EVENT

Var och när?

Preliminärt hösten 2025, mer info kommer

Kommer att bygga på det Vinnova-finansierade projektet
Skapade sociala värden i skolbyggnader, SSViS

Vad önskar du program kring?
Välkommen att höra av dig med de frågor du ser som viktigt att lära dig mer om och höra hur andra tänker kring.

REGLER KRING ANMÄLAN, NO SHOW MM

Genom att anmäla dig till något av Forum Bygga Skolas aktiviteter så godkänner du reglerna nedan.

Vilka är välkomna på Forum Bygga Skolas träffar och arrangemang?
Verksamheten är i de flesta fall öppen för alla intresserade och i vissa fall endast för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet. Medlemmar är alla personer som är anställda vid någon av nätverkets medlemsorganisationer (kommuner, fristående skolhuvudmän, myndigheter, organisationer och företag). 

Rabatter för medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk
För medlemmar i Forum Bygga Skolas nätverk är det antingen kostnadsfritt att delta eller så ges rabatt på deltagaravgift. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet.

Anmälan och avanmälan
Anmälan till arrangemang görs genom att skicka en e-post till Forum Bygga Skola (magnus@byggaskola.se). Vid anmälan uppge namn och e-post på de som ska delta samt faktureringsadress inkl referens för e-faktura i de fall det är en deltagaravgift.
För avanmälan vid webinarier, seminarier och studiebesök gäller att genom e-post informera om avanmälan senast 24 timmar innan arrangemangets start. I vissa fall är en anmälan bindande men platsen kan då oftast överlåtas på annan person. Detta framgår vid varje enskilt arrangemang, se i kalendariet.
För avanmälan vid studieresor (det som i kalendarium/program kallas studieresa): anmälan är bindande men plats kan överlåtas på annan person. Vid avanmälan fram till fyra veckor innan avresa debiteras hälften av deltagaravgiften, därefter hela. Vid avanmälan vid sjukdom krävs läkarintyg.

Avgift för No show
Om anmäld person ej deltar i arrangemang och ingen avanmälan gjorts (se ovan) har vi rätten att fakturera en avgift för no show. Om inget annat framgår i kalendariet är avgiften 500 kr + moms. Denna avgift läggs till en eventuell anmälningsavgift.

Back To Top