Studieresa Finland

Nytt bibliotek, satsning på inredning i skolor och lärmiljöer. Vad kan Finland lära oss?
Följ med på studieresa till Finland den 24-26 september 2019

Det finns all anledning att förstå hur Finland bygger, inreder och organiserar sina skolor. Idag när vi behöver bygga fler skolor än på länge i Sverige är det viktigt att lära hur andra tänker och gör, och den finländska skolan har länge visat på goda resultat. Särskilt fokus på resan är skolans inredning och lärmiljöer. Vi besöker även det nybyggda centrumbiblioteket i Helsingfors.

Program, pris och anmälan

Program:

Programmet är fortfarande under produktion och ändringar och tillägg till det preliminära programmet nedan kan ske.

24 september:

Ankomst till Helsingfors (med båt eller flyg). Anländer du med flyg med gruppen transfer till hotellet. Ankomst hotellet ca klockan 11.30.

Samling kl 13.30 i lobbyn på hotellet. Möjlighet att lämna väskor på hotellet. Promenad till Helsingfors centrumbibliotek, Ode

14.00-15.30 Visning av Helsingfors nya centrumbibliotek, Ode. Vilken roll spelar denna mötesplats för samhällsutvecklingen?

16.00-17.00 Möte och samtal med Finlands riksarkitekt för skolor (tbc). Trender inom finsk skola och skolarkitektur.

19.00 Gemensam middag

25 september:

På fm studiebesök på skola centralt i Helsingfors.

14.00 Buss till Esbo

15.00 – 16.30 Studiebesök på Opinmäki skola, Esbo.

Workshop och reflektioner – vad har vi sett?

Gemensam middag.

26 september:

8.00 Avresa med buss till Lahti

9.30-10.30 Studiebesök på ISKU:s möbelfabrik i Lahti

10.30-12.30 Studiebesök på Lahti universitet – vad kan vi lära av universitetens lärmiljöer?

12.30-13.30 Lunch

13.30-15.00 Studiebesök på skola i Lahti

15.00-16.30 buss till färja (färjor går klockan 17.00 (SiljaLine) och 17.15 (VikingLine)).

16.30-17.30 buss till flygplatsen

Hemresa med flyg klockan 18.55.

Deltagaravgift:

Två alternativ finns – med eller utan flyg (t o r Arlanda). Man kan m a o boka t ex färja istället för flyg – tiderna i programmet är anpassade för det.

I deltagaravgiften ingår:
• Hela programmet med studiebesök mm
• Två nätter på Hotell Lilla Roberts i enkelrum
• Frukost två dagar
• Gemensamma middagar båda kvällarna
• EU-moms
• Lokalresor med chartrad buss till några av studiebesöken
• Avgifter för studiebesök, möten och guide
• Resegaranti är ställd till Kammarkollegiet genom Europaweekend resebyrå
Eventuellt avbeställningsskydd kostar 5% av resans pris (Gouda Reseförsäkringar)

Deltagaravgift med flyg: 14 000 kr + moms/person

Deltagaravgift utan flyg: 11 500 kr + moms/person

Flygtider från Stockholm Arlanda med Norwegian Airshuttle:
Utresa tisdag 24 sep kl 08.05-10.05
Hemresa torsdag 26 sep kl 18.55-18.55

Önskar du hjälp med att boka din resa med båt eller annan avgångsort än Arlanda? Hör då av dig. Vill du komma tidigare eller stanna kvar i Helsingfors efter resan kan du få hjälp att boka ytterligare hotellnätter.

Anmälan: sker till Magnus Anclair via e-post. Magnus.anclair@byggaskola.se. Vid eventuella frågor, ring eller e-posta! Observera att anmälan är bindande. Plats kan överlåtas på annan person.

Samtal mellan resans deltagare och med de vi möter en viktig del av Forum Bygga Skolas studieresor.
Hur kan det vi ser hjälpa oss att planera och bygga smartare i Sverige?

Målsättningen är att resans deltagare ska ha med sig hem erfarenheter, kontakter och ökad kunskap hem. Syftet med studiebesöken är att – utöver den inspiration det kan ge – tillsammans se och diskutera kring olika lösningar.

Studieresan vänder sig till dig som arbetar med och är intresserad av samspelet mellan pedagogik, arkitektur och stadsplanering och på något sätt är inblandad i processen att planera, bygga eller renovera och driva skolor.

Begränsat antal platser. Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 20 personer.

Reseledare och ansvarig för studieresan är Magnus Anclair som är initiativtagare till Forum Bygga Skola.

Hotellet vi bor på är Lilla Roberts mitt i centrala Helsingfors.

Möjlighet till gemensamma middagar båda kvällarna – för att smälta intrycken tillsammans, knyta kontakter och ha trevligt!

Få platser. Hög kvalitet.

Antalet deltagare på studieresan är begränsat till 20 personer. Förutom studiebesök kommer vi att träffa arkitekter och människor som arbetar med skolutveckling och stadsplanering. För att de samtalen ska bli så givande och djupa som möjligt vill vi inte vara för många.